Berlingske Business

Landbruget slås med staten om milliarddyre vandplaner

Naturen skal være renseanlæg for landbrug Regering bøjer sig
Foto:

Århundredets retssag er det blevet kaldt, når landbruget i disse dage går til kamp mod staten om vandplanerne.

Landmændene kan miste milliarder, hvis vandplanerne gennemføres i det omfang og det tempo, som staten har lagt op til.

Sådan lyder det fra landbruget forud for en retssag mod staten i Vestre Landsret tirsdag og onsdag.

Staten mener på sin side, at Danmark gør det nødvendige for miljøet og for at opfylde det vandrammedirektiv, som sagen handler om.

»For landbruget har den måde, som staten har valgt at indføre direktivet, nogle ekstremt store konsekvenser såsom braklægning,« siger advokat Hans Sønderby.

Han fører sagen på vegne af Bæredygtigt Landbrug, der oprindeligt anlagde den. Siden har Landbrug & Fødevarer usædvanligt valgt at stå last og brast.

Landbruget mener, at staten for længe siden besluttede at beskytte det pressede danske vandmiljø til såkaldt »god økologisk standard« men uden at oplyse om omkostningerne.

Sidste år viste beregninger fra Københavns Universitet, at ved Norsminde Fjord syd for Aarhus vil direktivet medføre, at halvdelen af landbrugsarealet skal lægges brak.

»Er det bare i nærheden af virkeligheden, har staten lavet noget i blinde, som man er nødt til at lave om,« siger Hans Sønderby.

Landbruget vil derfor have Vestre Landsret til at sende sagen til EU-Domstolen. Så den kan vurdere, om staten har handlet i strid med reglerne.

Ved retssagen i Viborg repræsenteres staten af Kammeradvokaten, der henviser til Miljø- og Fødevareministeriet. Men heller ikke her ønsker man at udtale sig i den verserende sag.

Ifølge professor i agrarøkologi ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen handler prisen i høj grad om, hvor hurtigt det skal gå.

»Vi kommer ikke udenom vandrammedirektivet, hvis vandmiljøet skal have det bedre. Men det kunne være rart med en vis form for realisme om hvor og hvor hurtigt.«

»Men det er i den her sag, som om politikerne har en tendens til gemme sig,« siger han.

Vestre Landsret ventes at komme med sin afgørelse til juni.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen