Berlingske Business

Kineserne er vilde med dansk svinekød

grise
Kinesernes glubende appetit på svinekød har medført, at Danish Crown har sendt nakke-, forende-, bov- og brystprodukter med tusindvis af containere med fryseskibe til Kina. Arkivfoto. Foto:

Salget af dansk svinekød til Kina er vokset eksplosivt i år. Direktør i slagteriselskabet Danish Crown forventer, at Kina bliver koncernens største marked i 2016.

I Kina spiser de svin, og det i så store mængder, at landets egen produktion slet ikke kan følge med efterspørgslen. Og manglen på svinekød har ført til et voldsomt boom i importen til de 1,4 mia. mennesker i verdens folkerigeste land.

Boomet i den kinesiske efterspørgsel har vestlige eksportører lukreret på siden årsskiftet, og det gælder også den danske slagterigigant Danish Crown.

Kinesernes glubende appetit på svinekød har således medført, at det danske firma har sendt nakke-, forende-, bov- og brystprodukter i tusindvis af containere med fryseskibe til Kina.

02BUSTican-Slagteri-200402.jpg

Især i første kvartal af 2016 fik slagterikoncernen toppriser på det store asiatiske marked. I første halvår blev Kina så stort et marked, at det nu er virksomhedens næststørste marked, kun overgået af Storbritannien.

»Selv om de kinesiske priser nu er begyndt at falde fra et meget højt niveau til et mere normalt niveau, som de europæiske priser kan matche, tror jeg alligevel, at Kina vil blive vores største marked i 2016,« siger underdirektør Søren Thinggaard fra Danish Crowns eksportafdeling.

Kina er i dag verdens stærkest voksende marked på import af svinekød. Landet var indtil i sidste måned et yderst attraktivt sted at sende varer til. Det udnyttede eksportører mange lande, især rra EU-landene Danmark, Tyskland og Spanien samt USA og Canada.

Kinesernes boom i kødimporten har ført til betydeligt højere priser på svinekød globalt. Danish Crown betaler nu væsentligt højere afregningspriser end tidligere til sine leverandører.

Pix - Danish Crown

I næste uge stiger afregningsprisen med 20 øre til 10,60 kr. pr. kilo.Og positive udvikling har betydet, at en del af de kriseramte danske svineproducenter efter nogle års dramatiske nedtur langt om længe har fået en bedre økonomi. Men der er fortsat konkurser i landbruget.

I mange år solgte Danish Crown kun det, man i branchen kalder biprodukter som haler, hoveder og tæer til Kina. For et par år siden åbnede kineserne grænserne for import af svinekød fra Danmark og andre lande.

Men hvad er årsagen til, at Kina mangler svinekød? Ja det skyldes, at der i flere år har været faldende produktion af svinekød i landet.

Forklaringen er både, at der er dårlig økonomi i produktion af svin, og at Beijing-regeringen slår hårdt ned på miljøforurening fra den kinesiske såkaldte baggårdsproduktion, hvorfra svinene bliver leveret til primitive slagterier.

Producenter og slagerier på stribe er lukket og flere bliver nu lukket af myndighederne. Halvdelen af Kinas store svineproduktion er baggårdsproduktion i små stalde i udkanten af byerne. Hverken hos småbønderne eller på slagterierne er der kontrol med fødevaresikkerheden.

09BUS-ko-183412.jpg

De massive bølge af lukninger af baggårdsproduktioner er hovedårsag til manglen på svinekød i Kina. Der er nu sat fuld gang i investeringer byggeri af moderne industrifarme især i den sydvestlige og nordøstlige del af landet.

Priserne vil dog ikke fortsætte himmelflugten. I sidste måned skrev den hollandske bank, Rabobank, at de internationale svinepriser ville toppe i løbet af nogle måneder.

Rabobank anslog også, at Kina i år vil importere to mio. ton svinekød. Det er en vækst på 30 procent forhold til 2015. EU-landene står for tre fjerdedele af den samlede svinekødseksport til Kina.

Søren Thinggaard venter, at Danish Crowns eksport til Kina vil falde så meget i 2017, at Storbritannien næste år atter bliver selskabets største marked.

»I øjeblikket er der så meget balance mellem priserne i Europa og Kina, at det ikke længere er så attraktivt som især i foråret at eksportere svinekød til Kina ,« siger direktør Søren Thinggaard.

12BUSBertel-og-svinene-1522.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen