Berlingske Business
17:42

Her er de største saltbomber i din mad

Pix: salt
Ni ud af ti danskere spiser for meget salt, og det kan gøre os alvorligt syge. Den "skjulte" salt i vores mad er den største synder. Foto:

Ni ud af ti danskere spiser for meget salt, og det kan gøre os alvorligt syge. Den "skjulte" salt i vores mad er den største synder.

Et spejlæg uden salt kan være en tam fornøjelse, men der kan være god grund til at sætte saltbøssen bagerst på hylden.

Ni ud af ti danskere spiser ifølge Fødevarestyrelsen for meget salt. Ifølge styrelsens anbefalinger skal voksne have mellem 5 og 6 gram salt om dagen, men danske mænd spiser i gennemsnit mellem 9 og 11 gram salt dagligt og kvinder mellem 7 og 8 gram.

For helbredets skyld kan alle danskere have gavn af at spise mindre salt, siger Ulla Toft, ph.d. i human ernæring ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

RUSSIA-POLITICS/

»Et højt saltindtag kan give forhøjet blodtryk, belaste vores nyrer og immunforsvar og give hjerte-kar-sygdomme,« siger hun.

Forskning viser, at der er en sammenhæng mellem saltindtag og forhøjet blodtryk, som 38 procent af voksne danskere lider af. Hvis du har forhøjet blodtryk, kan der derfor især være grund til at skære ned på dit saltindtag.

For at gøre det, skal du skære ned på den "skjulte salt".

Den salt, vi drysser på maden, tæller kun meget lidt i det samlede saltregnskab. Ifølge undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet kommer op mod 80 procent af den salt, vi indtager fra forarbejdede fødevarer.

pix: høns

De største kilder til salt i vores mad er brød, pålæg, ost og færdigretter.

Man kan derfor starte med at nytænke madpakken med rugbrød og leverpostej, som mange børn og voksne spiser, siger Trine Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

»I stedet for at spise kødpålæg fra supermarkedet kan man bruge sine middagsrester som pålæg, hvis man for eksempel har frikadeller eller kyllingebryst tilbage fra aftensmaden,« anbefaler hun.

slik

Hvis man selv har tilberedt sit kød eller bagt sit brød, er der typisk mindre salt i det. Når man køber brød, pålæg, ost og færdigretter i supermarkedet anbefaler Fødevarestyrelsen, at man kigger efter nøglehulsmærket for at undgå for meget salt.

»Hvis man kigger på en varedeklaration, kan det være fuldstændig umuligt at gennemskue, om saltindholdet i et produkt er højt eller lavt. Men produkter med nøglehulsmærket vil typisk indeholde mindre salt end produkter uden,« siger Trine Grønlund.

Ud over at kigge efter nøglehulsmærket anbefaler Fødevarestyrelsen også, at man laver så meget mad som muligt selv og generelt spiser varieret.

Ulla Toft mener også, at man bør tænke over sine vaner ved middagsbordet, selv om den salt, vi drysser på maden, ikke tæller mest i det samlede saltregnskab.

»Mange putter bevidstløst salt på maden. Fjern saltbøssen fra bordet, og smag på maden før du drysser mere på,« siger hun.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen