Berlingske Business

Her er de danske mikrodestillerier

nystartet whisky-destilleri
Med eget whiskey-destilleri kan man specialisere sig i små produktioner, der tilpasses kundernes behov. Arkivfoto. Foto:

Fra specialøl til special-gin. Nu er der endnu flere nystartede, danske destillerier at vælge imellem.

Ørbæk Bryggeri – øl, whisky, gin, snaps
Artiklen fortsætter under billedet
Ørbæk Bryggeri
Juleøl fra Ørbæk Bryggeri. Santa C Ale. Foto : Allan Lundgren

Ørbæk begyndte som lokalt familiebryggeri i 1906. Sådan fortsatte det, indtil Niels Winther og hans hustru købte det i 1996 og indledte en produktion af økologiske sodavand og safter. De første år boksede det entreprenante ægtepar med at få gang i salget, og i ren desperation begyndte de også at brygge økologiske specialøl. I dag har Ørbæk et af landets største ølsortimenter, og for nogle år siden hoppede bryggeriet med på spritvognen. Det begyndte med whisky, siden stødte snapsen til, og sidste år kom Ørbæk med et bud på en dansk gin. Ørbæk Bryggeri præsterede sidste år et årsresultat på godt ni mio. kroner.

Mikkeller Spirits – bierbrandy, bourbon, vodka, gin
Artiklen fortsætter under billedet
Mikkeller
Den berømte Mikkeller-øl. Foto : niels ahlmann olesen

Siden 2013 har ølfænomenet Mikkeller også forsøgt sig med spiritus. Mikkeller Spirits hedder den nye linje, der foreløbig tæller bierbrandy, bourbon, vodka og gin. Mikkeller er et fantombryggeri, hvilket betyder, at Mikkel Bjergsø ikke brygger på sit eget anlæg, men siden begyndelsen har lånt sig ind på andre bryggerier – både herhjemme og i udlandet. Mikkeller Spirits følger samme skabelon, og foreløbig bliver alle flasker destilleret på Braunstein Bryghus i Køge. I 2014 leverede bryggeriet Mikkeller samlet set et årsresultat på 8,5 mio. kroner.

Stauning Whisky – whisky
Artiklen fortsætter under billedet
Stauning Whisky
Stauning Whisky. Foto : Johan Gadegaard

En gruppe vestjyder startede i 2006 anpartsselskabet Stauning Whisky på baggrund af deres hobbybryggeri; en 15 liters aluminiumsgryde. Godt og vel ni år og tre måneder senere investerede verdens største spiritusproducent, Diageo, i begyndelsen af december mere end 100 mio. kroner i Stauning Whisky. Midlerne skal blandt andet bruges til at opføre et helt nyt destilleri på 3.000 kvadratmeter i forlængelse af de nuværende bygninger, og planen er, at produktionen skal 50-dobles i løbet af de næste to-tre år. Anpartsselskabet Stauning Whisky havde sidste år et årsresultat på 1,4 mio. kroner.

Braunstein – øl, whisky, gin, vodka, snaps
Artiklen fortsætter under billedet
Braunstein Akvavit.
Braunstein Akvavit. Foto : Jeppe Michael Jensen

Brødrene Claus og Michael Braunstein Poulsen begyndte med at brygge økologisk øl i et nedlagt kornlager på Køge Havn, men efterhånden er Braunstein mest kendt for deres stærkt voksende produktion af prisbelønnet whisky, som også var brødrenes egentlige mission med at starte bryggeri i 2005. Bryghuset producerer også snaps og har i løbet af det seneste år udvidet med vodka og gin. Sidstnævnte er populære blandt andet i Asien, og derfor eksporteres omkring 80 procent af husets spiritus, når den er flasket. I 2014 leverede anpartsselskabet Køge Bryggeri et årsresultat på lidt over en mio. kroner.

Fary Lochan – whisky, snaps
Artiklen fortsætter under billedet
Fary Lochan
Fary Lochan.

Fary Lochan er et af landets mindste destillerier. Destilleriet er grundlagt i 2009, og det første år producerede virksomheden whisky svarende til 1.500 liter. Det tal er siden hen steget, og direktør og stifter Jens-Erik Jørgensen regner med at ramme en årsproduktion på omkring 25.000 liter i løbet af de kommende år. I 2014 leverede Fary Lochan et års-resultat på godt 100.000 kroner.

Lille Gadegård – brandy, whisky, snaps
Artiklen fortsætter under billedet
Lille Gadegård
Lille Gadegård.

Enkeltmandsvirksomheden Lille Gadegård på Bornholm er egentlig grundlagt som en vingård. Men vinbonde Jesper Paulsen erfarede hurtigt, at vinproduktion på den danske klippeø er forbundet med en række klimatiske udfordringer. Derfor søgte han om tilladelse til at etablere et destilleri, så han i stedet kunne lave brandy af vinen. Myndighedernes godkendelse fik han i 2005, og fire år senere kunne Lille Gadegaard præsentere 200 liter whisky som den første whiskyproducent i Danmark i 35 år.

Spirit of Njord – gin
Artiklen fortsætter under billedet
Spirit of Njord
Spirit of Njord.

Spirit of Njord producerer gin og blev etableret i 2014 af de to ph.d.-studerende Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen, der i godt to år ved siden af deres forskningsstudier i kommunikation har »hygget sig«, som de selv kalder det, med at udvikle gin med et dansk islæt. Spirit of Njord er stadig en virksomhed under udvikling og leverede derfor sidste år et negativt årsresultat på minus 20.000 kroner.

Nordisk Brænderi – whisky, gin, snaps
Artiklen fortsætter under billedet
Nordisk Brænderi
Nordisk Brænderi.

Enkeltmandsvirksomheden Nordisk Brænderi i Fjerritslev blev etableret af den ingeniøruddannede eventyrer Anders Bilgram i 2009, hvor han købte et mindre destillationsapparat og gik i gang med at destillere. Med hjælp fra sin tyske læremester koncentrerede Anders Bilgram sig i begyndelsen om produktionen af snaps, men er de seneste år blevet selvkørende og har udvidet med et stigende antal flasker gin og whisky samt destillering af rom for virksomheden Skotlander.

Skotlander – rom
Artiklen fortsætter under billedet
Skotlander – rom
Skotlander.

Anders Skotlander er blandt de få, der ved siden af sin ølproduktion eksperimenterer med rom. Det har han gjort siden 2007 efter en karriere som filmproducer og studievært på DR P3. Rommen brændes af Anders Bilgram på Nordisk Brænderis destilleri. Skotlanders første lagrede rom blev lanceret i 2015, og i løbet af 2016 regner Anders Skotlander med at kunne frigive 1.000 flasker rom.

Skotlander havde i 2014 et årsresultat på en halv million kroner.

Spirit of Hven – whisky, gin
Artiklen fortsætter under billedet
Spirit of Hven
Spirit of Hven.

Hven er ikke længere dansk territorium, men Spirit of Hven har alligevel stor indflydelse også i den danske mikrodestilleribranche. Kemi-ingeniør Henric Molin, der driver Spirit of Hven, er stærkt specialiseret i destilleringens kunst og lever faktisk primært af at designe nye destillerier og løse problemer på eksisterende. På sit eget ø-destilleri midt ude i Øresund fremstiller han imidlertid også både sin egen whisky og gin. I Sverige er det ikke tilladt at sælge fra gårdsalg, så ved siden af destilleriet drives en bar, så det er muligt at smage de våde varer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen