Berlingske Business

Grønlandsk rejehop skæpper godt i kassen

Tigerrejer.
Foto:

De den grønlandske seafood-gigant Polar Seafood henter fortsat rejer og fisk for årligt mere end 2 mia. kr. op ad havet. Fire grønlandske og danske rigmænd sidder på en egenkapital på mere end 1 mia. kr.

Den succesrige grønlandske fiskekoncern Polar Seafood tjener fortsat godt med penge.

På generalforsamlingen onsdag kunne bestyrelsesformand Henrik Leth præsentere et solidt årsregnskab for 2014 med en omsætning på 2,5 milliarder kr. Det er lidt mere end i 2013. Også de øvrige regnskabssultater i 2014 oversteg 2013.

Overskuddet før skat blev i 2014 på 235 mio. kr. mod 203 mio. kr. året før. På bundlinien blev overskuddet 112 mio. kr. mod 98 mio kr. Polar Seafoods overskudsgrad var sidste år på 7,9 procent, og gruppens egenkapital lå på én milliard kr..

»Vi er godt tilfredse med årets resultat. Ikke mindst i lyset af, at der i disse år skal kæmpes hårdt for at opnå en tilfredsstillende bundlinje i det nordatlantiske fiskerierhverv. Faldende rejekvoter og øgede afgifter på fisk og rejer er en farlig cocktail for Grønlands hovederhverv. Men heldigvis har stigende priser på flere af Polar Seafoods hovedmarkeder samt vores offensive investering i det pelagiske fiskeri været med til at trække i en positiv retning,« siger bestyrelsesformand Henrik Leth.

Mere end 90 procent af Grønlands eksportindtægter kommer fra fisk og rejer. Rejer udgør således over 50 procent af landets eksportindtægter. Også hellefisk tæller godt.

75 procent af omsætningen kommer fra lande uden for Danmark/Grønland, dvs. især europæiske lande og lande i Asien.

Grønlands Landsstyre sænker i disse år - efter rådgivning fra selvstyrets biologer - kvoterne markant. I 2015 er kvoten på rejer fastsat til 73.000 tons ud for Vestgrønland. Et fald på 61.000 tons siden 2007.

»Nedsættelse af kvoterne sker af hensyn til fiske- og rejebestandenes beståen i de arktiske farvande. Derfor skal landets fiskeri udvikles til at omfatte andre arter end primært rejer og hellefisk,« siger Henrik Leth.

05BUSfisk.jpg

Moderselskabet, dvs. Polar Seafood Gruppen, der indregistreret i Grønland, ejes af de fire velhavere, Anders Brøns og Jens Kristian Salling fra Grønland samt Helge Nielsen og Bent Norman Petersen fra Danmark.

Polar Seafood Greenland A/S, der blev stiftet i 1984 af bl.a. Anders Brøns, ejer en række fabriksskibe og fabrikker i Grønland, Danmark, Storbritannien og Rusland.

Fiskekutteren Gitte Henning, som ligger i Skagens havn

Alt fra rejer til hellefisk, torsk og rødfisk bliver forarbejdet ombord på trawlerne.

Polar Seafood er en af Skandinaviens største eksportører af seafood-produkter og Grønlands største privatejede selskab med over 900 ansatte. Hovedkontoret for salg ligger i Vodskov i Jylland.

05BUSHavbrug4.jpg

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen