Berlingske Business

Fiskeriaftale med øget kontrol skal forhindre kvotekonger

Grimsby
Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale, der skal sikre, at kvoterne i dansk fiskeri ikke koncentreres på for få hænder. Arkivfoto. Foto:

Alle Folketingets partier indgår en aftale om fiskekvoter med skærpede regler, øget kontrol og sanktioner.

Der er friske citater fra fiskeriminister Karen Ellemann (V) samt lyd.

Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale, der skal sikre, at kvoterne i dansk fiskeri ikke koncentreres på for få hænder.

Aftalen skal gennem strammere regler, øget kontrol og skærpede sanktioner forhindre, at få kvotekonger kan sætte sig på en stor andel af kvoterne.

»Vi vil i langt højere grad få en rimelig balance i det danske fiskeri og være med til at fremtidssikre, at fiskeriet ikke ender på meget, meget få hænder,« siger fiskeriminister Karen Ellemann (V).

Ministerium politianmelder kvotekonger efter kritisk beretning M

Aftalen kommer, efter at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne i august rettede deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

Hidtil har alene det formelle ejerskab af en kvote talt med i en fiskers kvoteregnskab. Det ændrer aftalen, så også den indflydelse, fiskere uformelt har gennem andre fiskere, tæller med i regnskabet.

Der indføres også en ny model for opgørelse af kvoteejerskab, så det ikke vil være muligt via kreative konstruktioner at eje eller disponere over kvoter ud over det gældende loft.

Der etableres også en oplysningspligt. Den gælder for alle kvoteejere, der har økonomiske engagementer i virksomheder eller hos personer, som også ejer kvoter, så det tæller med i det samlede kvoteregnskab.

»Vi vil have et indblik i de pengestrømme, der er i dansk fiskeri. Vi vil simpelthen kunne se, hvad det er, der foregår derude,« siger Karen Ellemann.

roskildefestival2014

Det skal gøre det helt klart, at "et loft er et loft", betoner ministeren:

»Det skal ikke længere være muligt at omgå kvotelofterne. Hverken gennem finter, pengestrømme eller andre kreative krumspring. Fremover vil det være sådan, at et loft er et loft,« siger hun.

Spørgsmål: Kommer nogle af kvotekongerne til at miste deres kvoter?

»Man vil se situationer, hvor der vil være fiskere, som skal afhænde nogle af de andele, de har,« svarer Karen Ellemann.

Under Fiskerikontrollen oprettes et rejsehold, hvor specialister skal føre kontrol med, at reglerne bliver overholdt. De skal blandt andet kontrollere pengestrømme og ejerskab af kvoterne.

»Endelig indfører vi markant skrappere sanktioner. Det vil sige, at hvis man snyder, opdager vi det. Og det vil blive sanktioneret, så det kan mærkes,« siger Karen Ellemann.

Snyd resulterer i bøder, tilføjer ministeren, "som ikke bare er småbøder", men stemmer overens med overtrædelsen af reglerne.

Aftalens elementer implementeres løbende næste år. Den forventes fuldt implementeret 1. januar 2019.

25BUSroskildefestival2014-1.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen