Berlingske Business

Familiefond på kant med loven

penge
1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner. Foto:

Erhvervsstyrelsen har sat en foreløbig stopper for udbetaling af 65 mio. kroner gennem aktie­optioner til bestyrelsesmedlemmer i den erhvervsdrivende fond bag den bornholmske fiskegigant Insepa. Ifølge en professor ligner aktieprogrammet »omgåelse af erhvervsfondsloven«.

Anbefalinger for god fondsledelse har næppe været på dagsordenen i den bornholmske fond »Direktør J.P.A. Espersen og Hustru, Fru Dagny Espersens Fond«, som står bag det bornholmske fiske­klenodie A. Espersen. I hvert fald har fondens bestyrelse ikke set nogen problemer i, at bestyrelsen i holdingselskabet Insepa har udarbejdet et incitamentsprogram i form af aktieoptioner, som gør fire bestyrelsesmedlemmer 65 mio. kroner rigere, mens fonden mister tilsvarende værdi. Og det er ikke kun problematisk i forhold til anbefalinger, det kan også være i strid med loven.

sedler

Det vurderer professor på CBS Steen Thomsen, som er ekspert i erhvervsdrivende fonde.

»Et incitamentsprogram af den størrelse, der omfatter medlemmer af fondsbestyrelsen, kan virke som en omgåelse af erhvervsfondsloven,« siger Steen Thomsen med henvisning til, at to af bestyrelsesmedlemmerne i holdingselskabet går igen i fondens bestyrelse. Det gælder blandt andet Insepas formand, advokat Vagn Thorup.

»Som det er fremstillet her, kan det virke, som om bestyrelsen beriger sig på fondens bekostning, uanset om honoraret tildeles i fonden eller virksomheden. Fondens formue er jo virksomheden. Vederlaget må jo ifølge loven ikke overstige, hvad der anses for sædvanligt og forsvarligt i forhold til fondens eller selskabets økonomi,« siger Steen Thomsen, som er formand for Center for Corporate Governance, der står bag et forskningsprojekt om erhvervsdrivende fonde. Selv hvis en bestyrelse skaber værdi, hører optionsprogrammer ifølge Steen Thomsen ikke til i en erhvervsfonds bestyrelse.

bornholm

»Rationalet er, at fonden skal videreføre selskabet, og det er derfor vigtigt, at der ikke bliver taget for stor risiko. Derfor er det betænkeligt, hvis nogen i en fondsbestyrelse har optionsprogrammer af den størrelse som beskrevet her – uanset om optionsprogrammet ligger i selskabet eller i fonden, da der jo oftest er sammenfald i økonomien,« siger han.

I 2014 blev der fremsat nye anbefalinger for god fondsledelse efter flere sager, hvor Erhvervsstyrelsen har nedsat honorarer, som fondsbestyrelserne har bevilget sig selv. Det gælder blandt andet Grundfos-ejeren Poul Due Jensens Fond og byggematerialefonden Arvid Nilssons Fond.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen