Berlingske Business

Færøsk selskab skovler penge ind på laks - er verdens bedste

Pix-Bakkafrost
Bakkafrost - laksegigant Foto:

Laksefesten fortsætter for den fremadstormende færøske lakseproducent, Bakkafrost, der har en børsværdi på små 12 mia. kr. Sidste år tjente selskabet små 1,7 mia. kr. på driften ud af en omsætning på 3,2 mia. kr.

Bakkafrost fik rekordhøj omsætning og indtjening sidste år. Selskabet præsterede et indtjening - dvs. driftsoverskud før skat og finansielle omkostninger - på små 1,7 milliarder kr..

Den samlede omsætning blev på 3,2 milliarder kr. Dermed får det færøske guldæg, der er noteret på børsen i Oslo, et meget højt driftsoverskud i forhold til salget. Overskuddet efter skat var på godt 1,3 milliarder kr.

»Bakkafrost er verdens bedste opdrætter af laks, når man ser på driften, i sammenligning med de 10 børsnoterede selskaber i Norge og Chile, herunder Marine Harvest, Lerøy, Salmar og Aqua Chile,« siger aktieanalytiker Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea Markets til Berlingske Business.

Onsdag - Specialforretninger

Han peger på, at Bakkafrost tjener væsentlig mere per kilo laks end konkurrenterne.

»Dermed befæstes postionen som det selskab i lakseindustrien, der har de laveste omkostninger. Jeg venter, at Bakkafrost fremover vil få endnu lavere omkostninger, efter at selskabet har foretaget store investeringer i en ny forædlingsfabrik og har fået mere effektive metoder mod lakselus i fiskene,« siger Kolbjørn Giskeødegård.

06BUSPix-Bakkafrost-123239.jpg

Bakkafrost har inden for de senere år investeret mange penge i opkøb, skib og effektiviseringer. I juni 2016 offentliggjorde selskabet en plan om at investere 2,2 milliarder kr. i perioden 2016-2020.

Målet er fortsat at levere den bedste indtjening pr. produceret kilo laks i industrien.

Administrerende direktør Regin Jacobsen og hans mor Oddvør Jacobsen er største aktionærer med tilsammen 18,6 procent af aktierne. Bestyrelsen foreslår generalforsamlingen, der holdes den 7. april. en dividende på 425 mio. kr. Det vil give familien Jacobsen en gevinst på 79 mio. kr.

Færøerne

Verdensmarkedspriserne på laks nåede rekordniveau i 2016. Det er en kombination af stærk efterspørgsel med et fald i den samlede internationale produktion af opdrætsfisken, der har givet opdrætsselskaberne, herunder Bakkafrost, meget høje priser.

Billede

Sidste år var afregningspriserne, opdrætsselskaberne fik på laks, historisk høje og nåede en overgang op på næsten 67 kr. pr. kilo laks.

»I år og næste år venter jeg lavere priser og næste år. Men prisniveauet vil fortsat være højt, så opdrætterne vil fortsat få en god indtjening, også Bakkafrost,« siger den norske analytiker.

Priserne ventes at komme til at ligge på godt 50 kr. pr. kg.

30BUS20160928-183419-3-1834.jpg

Bakkafrost er Færøernes langt største af tre selskaber med opdræt af laks. Selskabet står for 35 procent af den samlede eksport fra Færøerne, og har 820 fuldstidsansatte. Firmaet har hele værdikæden fra produktion af fiskefoder, lakseyngel og lakse til færdigproducerede portioner af laks.

De største markeder for Bakkafrost er EU og USA. Herefter kommer Asien og Østeuropa, især Rusland.

Da selskabet gik på børsen i 2010 havde det en markedsværdi på 1,3 milliarder kr. Det vil sige, at 2016-nettooverskuddet er lidt højere end selskabets markedsværdi dengang. Værdien af selskabet er i dag små 12 milliarder kr.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen