Berlingske Business

Færøerne tjener tykt på sildefangst trods EU-sanktioner

SildFaeroerne_Business
En langvarig strid om sildekvoter kan udløse EU-sanktioner mod Færøerne. Foto:

EU ventes onsdag at vedtage sanktioner, der skal straffe Færøerne for at hæve sildekvoterne. Øgruppen kan alene i år tjene over 200 millioner kroner ekstra på sild efter sin kvoteforøgelse, vurderer forening for danske fiskefartøjer.

En strid mellem EU og Færøerne ventes onsdag at nå sin foreløbige kulmination. Og indsatserne i striden er intet mindre end anseelige pengesummer, bæredygtigt fiskeri og det danske rigsfællesskab, skriver Politiken.

Et stort flertal ventes på et møde i EUs fiskerikomité onsdag at trumfe Danmark, der som et af meget få medlemslande har argumenteret mod at straffe Færøerne med sanktioner, fordi øgruppen har tredoblet kvoterne for fangsten af sild.

Europa-Kommissionen foreslår blandt andet at forbyde import af sild og makrel samt at udelukke fartøjer med de to slags fisk fra at lægge til i EUs havne - hvilket kan få »betydelige« konsekvenser for den færøske økonomi, fremgår det af et grundnotat til Folketingets Europaudvalg.

Den færøske fiskeriminister Jacob Vestergaard regner med, at sanktionerne risikerer at koste øgruppen et tocifret millionbeløb, skriver Politiken.

Det er imidlertid et greb i lommen i sammenligning med den ekstra indtægt, de øgede kvoter kan indbringe i løbet af året, påpeger Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer de største fiskefartøjer herhjemme og er modpart i sagen. Organisationens beregninger viser i et groft overslag, »at alene den ekstra fangst af sild i år kan give en indtægt på over 200 millioner kroner,« siger direktør Esben Sverdrup-Jensen til Politiken.

På Færøerne kalder fiskeriminister Jacob Vestergaard regnestykket for et »rimeligt overslag«.

»Et overslag på 200 millioner kroner, ja, det kan det godt være, men man ved det ikke på nuværende tidspunkt. Selvfølgelig er det vores målsætning at fange flere fisk og få større eksportværdi ud af det. Det er da helt klart,« siger han, og lufter samtidig muligheden for at besvare sanktionerne ved at øge kvoterne yderligere:

»Det er ikke unormalt, at man kompenserer over for sådan nogle tiltag fra EU ved at forhøje de kvoter, man diskuterer. Det er en af mulighederne«.

Sagen eskalerede i januar, da de øvrige kystlande afslog færingernes krav om forhøjede kvoter og indgik en aftale uden om Færøerne, der siden tredoblede kvoten af egen kraft med den begrundelse, at der er flere sild i havet omkring Færøerne. Europa-Kommissionen er uenig i, at der er tilstrækkeligt med videnskabeligt grundlag for at hæve færingernes kvote, og varslede i maj, at øgruppen ville blive mødt med sanktioner, hvis ikke der blev fundet en løsning på sagen, som også har haft stor bevågenhed i Danmark.

Den danske regering har åbent erkendt, at den står med en svær sag, fordi den på den ene side skal pleje rigsfællesskabets interesser og på den anden side er medlem af EU, skriver Politiken.

»Den dag, danske havne bliver lukket af for færøske skibe, da kommer der noget op, som kan være meget svært at kontrollere,« sagde udenrigsminister Villy Søvndal (SF) efter et krisemøde med Færøerne om sanktionerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen