Berlingske Business

Erhvervsstyrelsen går i haserne på topadvokat

vagn thorup
Den endelige afgørelse er faldet i sagen om millioner i vederlag til bestyrelsesmedlemmer i den bornholmske fond bag fiskerigiganten A. Espersen. Med en klar opfordring til at forlade bestyrelsen giver Erhvervsstyrelsen advokat Vagn Thorup og de øvrige bestyrelsesmedlemmer et vink med en vognstang. Professor erklærer sig enig i afgørelsen. Arkivfoto. Foto:

Den endelige afgørelse er faldet i sagen om millioner i vederlag til bestyrelsesmedlemmer i den bornholmske fond bag fiskerigiganten A. Espersen. Med en klar opfordring til at forlade bestyrelsen giver Erhvervsstyrelsen advokat Vagn Thorup og de øvrige bestyrelsesmedlemmer et vink med en vognstang. Professor erklærer sig enig i afgørelsen.

Hvert enkelt medlem af fondsbestyrelsen bør nøje overveje at trække sig fra bestyrelsen. Sådan lyder den krystalklare opfordring fra Erhvervsstyrelsen til medlemmer af bestyrelsen i fonden bag den bornholmske milliardvirksomhed Insepa, som er holdingselskabet bag fiskerivirksomheden ­ A. Espersen.

Efter to års arbejde og hjælp fra kammeradvokaten har Erhvervsstyrelsen nu truffet en endelig afgørelse i den opsigtsvækkende sag om et incitamentsprogram, der skulle berige fire bestyrelsesmedlemmer i Insepa med samlet 65 millioner kroner. To medlemmer af bestyrelsen i Insepa er imidlertid gengangere i fondsbestyrelsen, og det har fået Erhvervsstyrelsen, som er øverste myndighed for fonde, til at underkende incitamentsprogrammet.

BM

Usædvanlig fremgangsmåde

At Erhvervsstyrelsen nærmest i japansk stil overrækker sværdet til bestyrelsesmedlemmerne selv og beder dem om selv at tage affære og gå af, er ifølge professor på CBS Steen Thomsen ganske usædvanligt.

»Det er meget usædvanligt. Jeg kan ikke huske, der har været et lignende tilfælde. Det gør de, fordi sagen er af særlig alvorlig karakter,« siger Steen Thomsen, som er formand for Center for Corporate Governance, der står bag et forskningsprojekt om erhvervs­drivende fonde.

Advokat Tyge Trier, som beskæftiger sig med fondsretlige spørgsmål, ser også Erhvervsstyrelsens opfordring som »advarselslamper«, der blinker klart og tydeligt for dem, der har været involveret i incitamentsprogrammet.

»Det kunne godt være et vink med en vognstang om, at det klogeste er at trække sig fra fondens bestyrelse, inden Erhvervsstyrelsen tager hårdere fat,« siger Tyge Trier.

De to fondsbestyrelsesmedlemmer, der har været omfattet af programmet, er den svenske erhvervsmand Sven-Gunnar Schough og den tidligere mangeårige partner og advokat i det hæderkronede advokatfirma Kromann Reumert Vagn Thorup, som igennem sit arbejde i utallige bestyrelser har været betegnet som en af landets mest magtfulde bestyrelsesmedlemmer.

I dag er Vagn Thorup partner i Rønne & Lundgren, og han stod til at få udbetalt ­­20 millioner kroner igennem incitamentsprogrammet. Foruden at opfordre ham til at trække sig fra bestyrelsen vil Erhvervsstyrelsen indbringe Vagn Thorup for Advokat­rådet med henvisning til, at han er udpeget af Advokatrådet til pladsen i Espersen-fondens bestyrelse.

tIRSDAG: Thorup

Reminder til advokater

Ifølge Tyge Trier er det en klar reminder til alle advokater, der sidder i fondsbestyrelser, om, at de skal sørge for, at lovene bliver overholdt.

»Pilen peger på Vagn Thorup, for når man sidder i en fondsbestyrelse som advokat, skal man have særligt fokus på de fondsretlige regler og love og på styrelsens restriktive praksis, herunder at bestyrelsens vederlag i moderfond og dattervirksomheder samlet skal være rimeligt og fair. Når man samtidig er med i en model, som tilgodeser en selv, er risikoen for at få en alvorlig sag på halsen som advokat ganske stor. Det er det, som henvendelsen til Advokatrådet afspejler,« siger Tyge Trier.

Hvilke konsekvenser, fonden vil drage af afgørelsen, står hen i det uvisse. Bestyrelsesformand Erik Winther vil nemlig ikke udtale sig om sagen til Berlingske.

»Vi skal have drøftet afgørelsen med vores advokat, inden jeg vil udtale mig om det her,« siger Erik Winther.

Thorup

Ifølge professor Steen Thomsen har formanden dog ikke grund til at betænke sig.

»Den indlysende løsning er, at de to bestyrelsesmedlemmer trækker sig fra bestyrelsen,« siger Steen Thomsen og tilføjer:

»Det bør de gøre. Nu med det samme, så hurtigt som muligt. Og de skal ikke være bekymrede for kontinuiteten i ledelsen, for det kan ikke blive værre, end det er med dem.«

Glade Espersen-brødre

Det er Henrik Espersen, barnebarn af fondens stifter, som i december 2014 indberettede fonden til Erhvervsstyrelsen. Sammen med sin bror Lars Espersen, som sidder i fondens bestyrelse, har han med Knud Foldschack som advokat kæmpet mod fondens flertal. Afgørelsen har ikke over­raskende skabt glæde hos Espersen­- brødrene og deres advokat.

»Det modsatte ville have været meget svært at leve med. Når man stifter en fond og har sagt, at noget skal gå til velgørenhed, så er der gudskelov et system, der tager hånd om, at det også sker,« siger Knud Foldschack, som i et brev til Erhvervsstyrelsen 11. januar netop opfordrede til, at fondens bestyrelse skiftes ud.

penge

Systemet virker

Afgørelsen og de markante udmeldinger fra Erhvervsstyrelsen er ifølge professor Steen Thomsen et tegn på, at myndigheden passer sit arbejde, og fondssystemet fungerer.

»Sagen viser, at systemet virker. Når der er grove overtrædelser af den her karakter, så bliver de fanget og korrigeret. På den måde er det med til at give tillid til systemet. Det er ikke et ta selv-bord,« siger Steen Thomsen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra advokat Dan Terkildsen, som repræsenterer Vagn Thorup og Sven-Gunnar Schough.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen