Berlingske Business
13:27Lufthansa øger passagertrafikken 

Er buræg nu også så forfærdelige?

Mandag - debatten om buræg
Debatten om buræg mangler ifølge fagfolk nuancer. Alle produktionsformer har indbyggede fejl, og buræg er ikke kun ren elendighed, lød det mandag.

Debatten om buræg mangler nuancer, fastslår fagfolk. Alle produktionsformer har indbyggede fejl, og buræg er ikke kun ren elendighed, lyder det.

Flere førende fagfolk efterlyser nu en mere nuanceret tilgang i den ophedede debat om buræg.

De senere år har politikere og dyreværnsorganisationer i stadig skarpere vendinger taget afstand fra produktionen af buræg. Og de seneste 12 måneder har landets detailhandel stemt i koret og varslet en udfasning af de omdiskuterede æg, sådan at det efter 2020 ikke længere vil være muligt at købe buræg i danske supermarkeder.

Men tilgangen er unuanceret, og debatten er for sort-hvid, lyder det fra flere fagfolk, Berlingske Business har været i kontakt med.

En af dem, Jens Peter Christensen, lektor ved Københavns Universitet med speciale i fjerkræsygdomme, mener, man ikke kan tale om, at den ene produktion er bedre end den anden.

»Man kan jo altid diskutere, hvilke parametre man måler efter. Dyrevelfærd er ikke kun sollys og plads, hvis du spørger mig. Det er også forholdsregler i forhold til at forhindre sygdomme og høj dødelighed,« siger lektoren.

Netop høj dødelighed er en af de udfordringer, der fortsat martrer frilands- og økologiske producenter. Når hønsene går i det fri, risikerer de at blive snuppet af ravne og ræve, ligesom forekomsten af parasitter er markant højere i de økologiske bedrifter end i burægproduktionerne.

Bent Jensen

Derudover er kannibalisme også et udbredt problem, når hønsene opholder sig i kæmpestore bedrifter med flere tusinde artsfæller.

»Vi kan alle sammen godt lide at se på udegående høns, men vi tumler altså stadigvæk med at gøre det optimalt for dyrene og samtidig gøre det rentabelt,« konstaterer Jens Peter Christensen.

Farligt med hurtig udfasning

I 2014 bad daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) Dyreetisk Råd om at komme med sit syn på burægproduktionen. Den seneste betænkning fra rådet var fra 2001. Og i 2012 havde burægsproducenter investeret i en række nye bure med bedre plads og andre velfærdsforbedrende elementer. Det fik samlet betegnelsen »berigede bure«.

I den nye betænkning hed det, at Dyreetisk Råd anså »de berigede bure som en forbedring« i forhold til de gamle. Men rådet mente fortsat, at de alternative systemer »principielt« var at foretrække, da de gav bedre udfoldelsesmuligheder og dermed alt andet lige bedre velfærd for hønsene.

rema1000

Formanden for Dyreetisk Råd hedder Bengt Holst. Og de fleste vil sikkert også huske ham som den videnskabelige direktør fra Zoologisk Have, der de senere år ved flere lejligheder har forsøgt at gøre op med den romantiserede forestilling, mange mennesker synes at have til dyr.

Også i debatten om æg savner han nuancer.

»Det bliver hurtigt sort-hvidt, for der er ingen tvivl om, at uanset hvilket produktionssystem du tager, så er der forskellige problemer, så i sidste ende bliver det en vægtning,« siger han.

Det kan vel undre, at Dyreetisk Råd begrænser sig til blot »principielt« at pege på alternativerne til buræg som det foretrukne, men det hænger sammen med de udfordringer, der er i øko- og frilandsproduktionerne, siger Bengt Holst.

»Der er i øjeblikket en høj dødelighed i de alternative produktioner, og selv om den er for nedadgående, så er den stadig højere end for de konventionelle produktioner. Derudover er der også udfordringen med, at hønerne er i store flokke med tusindvis af artsfæller. Men når vi peger på de alternative produktioner som de foretrukne, er det fordi, vi tror på, at man kan komme de problemer til livs, og at det på langt sigt dermed er den produktionsform, man bør satse på,« siger Bengt Holst.

pix: høns

Men indtil problemerne er løst, er det ikke nødvendigvis skidt at have burægproduktioner som »midlertidigt« supplement, siger Bengt Holst.

»Indtil problemerne er løst i de alternative systemer, og så længe de stadigvæk har problemer i den størrelsesorden som i dag, så er der behov for at have noget, der er næstbedst. Og her kommer de berigede bure ind, men kun som en midlertidig løsning. De må ikke bremse videreudviklingen af de alternative systemer,« siger Bengt Holst.

Når supermarkederne har valgt at boykotte buræg, beror det ikke mindst på anbefalinger fra Dyrenes Beskyttelse, der længe har talt dunder mod produktionsformen.

Professor Peter Sandøe ved Københavns Universitet, en af landets førende forskere i dyreetik, efterlyser dog nuancer i den kritik.

»Ulempen for burhønerne er den begrænsede bevægelsesfrihed. Men i de nye berigede bure har hønerne trods alt en række muligheder, de ikke havde før. De har adgang til redekasse, skrabeareal og en siddepind. Det vigtigste er, at de undgår en række lidelsesvoldende problemer, som er meget mere udbredte i de alternative systemer,« siger han.

20BUSBurh-ns-192329.jpg

Peter Sandøe henleder opmærksomheden på en stor britisk undersøgelse, hvor man systematisk sammenlignede forekomsten af forskellige velfærdsproblemer i de alternative produktioner.

»Det er ikke småting, hønerne ifølge de britiske forskningsresultater må stå igennem. Hønerne har i stort tal brækkede brystknogler, de bliver hakket til blods og får som følge af det alvorlige infektioner, og de har højt niveau af stress. Så ikke alene dør der flere høner i de alternative produktioner, men de har også et højere niveau på alle de registrerede lidelsesvoldende problemer,« siger han.

En stor udfordring

Hos Dyrenes Beskyttelse medgiver direktør Britta Friis, at det er et problem med den høje dødelighed i de nye produktionsformer.

»Selvfølgelig er der en udfordring med dødelighed i de andre produktioner. Og den skal og kan løses, og her har de økologiske producenter allerede vist vejen og nedbragt dødeligheden markant med nye tiltag. Disse løsninger skal vi have udbredt til alle de fritgående produktionsformer,« siger hun.

Britta Riis fortsætter:

»Men det, at der er en højere dødelighed i økoproduktion, er ikke et godt argument for at flytte dem ind i bure. Dyrene skal ud af burene. Jeg erkender, at der er udfordringer i alle produktionssystemer, men alt andet lige giver den økologiske produktion bedre vilkår for hønsene end burægsproduktionen,« siger direktøren for Dyrenes Beskyttelse.

æg

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Efter et meget langt opsving på aktiemarkederne kan man næppe forvente, at den høje indtjening i de børsnoterede selskaber bliver ved med at fortsætte. Priserne på aktier er nu så høje, at de er på ni...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen