Berlingske Business

En plet på Fonds-danmarks renommé

BM
Jens Chr. Hansen. Foto:

Erhvervskommentar: Det totale nederlag for den bornholmske Espersen-fond står bøjet i neon. Og dermed også et nederlag for den helt centrale person i denne sag, advokat Vagn Thorup.

En erhvervsdrivende fond er ikke en selvbetjeningskasse for de involverede i bestyrelsen. Tværtimod er en erhvervsdrivende fond en sårbar, herreløs størrelse uden ejere, og derfor en konstruktion i erhvervslivet, hvor det er afgørende – hvis det skal virke efter ­hensigten – at etikken, moralen og ikke mindst ­habiliteten blandt de implicerede er af højeste karat.

Der er faldet endelig afgørelse i Erhvervsstyrelsen om den omstridte bornholmske fond, »Direktør J.P.A. Espersen og Hustru, fru Dagny Espersens Fond«. ­Dispositionerne har været ulovlige, lyder afgørelsen. En afgørelse som ikke bare fratager en håndfuld ­personer i og omkring fonden sammenlagt 65 mio. kr. i en optionspræmie, men tillige så klart, som det overhovedet kan siges, anbefaler bestyrelsen i fonden at trække sig frivilligt. Hvis bestyrelsen ikke trækker sig, lurer en sag i kulissen. Afgørelsen er et særdeles hot emne i fondsverdenen lige nu, og denne afgørelse vil givetvis sende kraftige signaler rundt i hele fonds-Danmark.

vagn thorup

Den bornholmske fond styrer en fiskerikoncern, som omsætter for omkring to mia. kr. Set udefra er det uhyre svært at forstå, hvordan de ansvarlige i en koncern styret af en erhvervsdrivende fond og ­tilsynsmyndigheden, Erhvervsstyrelsen, kan have to så væsensforskellige opfattelser af den samme sag, styret og administreret ud fra den samme lovgivning. Mens afgørelsen i Espersen-fonden er et nederlag for de centrale personer i fonden, og i øvrigt også for en række rådgivere omkring fonden, så er det en sejr for Erhvervsstyrelsen, der har vist sig i besiddelse af et ganske effektfuldt tandsæt.

Virksomheder ejet af erhvervsdrivende fonde betragtes som en styrke, et gode i Danmark. Det giver stabilitet i ejerkredsen og dermed mulighed for at tænke langsigtet. Fondene er etableret for at fastholde stifters vilje, også lang tid efter stifters død, og dermed på en måde, så stifters vilje også gælder for de ­generationer af beslutningstagere i fonde, som efterfølger stifteren. Der er et hav at flotte eksempler på, hvordan disse fonde fungerer perfekt efter ­hensigten, og som aktiv ejer sagtens kan begå sig i nutidens hårde forretningsmiljø. Men de enkelte fonde er ikke stærkere end de personer, der er sat til at administrere fondene.

penge

Fondskonstruktionen opfattes generelt meget positivt blandt politikerne på Christiansborg, men en sag som denne vil utvivlsomt efterlade ridser i det image. Det skal med, at det er særegent, at ­bestyrelsesmedlemmer omkring en erhvervs­drivende fond er omfattet af en så lukrativ bonus­ordning som den i Espersen-fonden.

Der kan efterfølgende komme tvister i kølvandet på erhvervsstyrelsens afgørelse, men for Fondsdanmark er det vigtigt, at der er blevet hamret nogle hegnspæle ned, der klart viser, hvad der er inden for, og hvad der er uden for gældende lov­givning.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen