Berlingske Business

Dyrlægeforening: Trussel mod danskernes sundhed

Målet med sidste års veterinærforlig mellem regeringspartierne, DF og R var, at der skulle tages hensyn til fødevaresikkerheden, folkesundheden og dyrevelfærden. Nyt udspil fra fødevareministeren vil forringe fødevaresikkerheden, true folkesundheden og dyrenes velfærd, mener dyrlægerne.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) arbejder i disse uger på at færdiggøre et politisk udspil, hvor dyrlægernes sygdomsrådgivning over for landbruget svækkes.

Nye lempeligere regler vil betyde færre dyrlægebesøg hos landmænd, at landmænd selv stiller diagnoser på syge dyr samt at landmænd i øget omfang selv giver antibiotika til malkekvæg og svin.

Ifølge dyrlægernes fagforening, Den Danske Dyrlægeforening, vil forbrugernes fødevaresikkerhed blive forringet, bl.a. fordi landmændene selv får mulighed for at give mere antibiotika til dyrene. Foreningen hævder også, at danskernes sundhed er truet.

Udspil næsten færdigt
Udspillet er ved at blive pudset færdig, efter at regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre den 22. august 2008 indgik et veterinærforlig. Målet med forliget var, at der både skulle tages hensyn til fødevaresikkerheden, folkesundheden og dyrevelfærden i besætningerne. I forligsteksten står der, at resistensudviklingen ikke må forringes og der ikke må ske "ubegrundede ændringer" i medicinforbruget.

"I disse år kæmper man i Danmark hårdt for at undgå resistens mod antibiotika. Derfor skal der holdes fast i det stramme medicinforbrug og dyrlægekontrol på dette område," fastslår foreningen i en kommentar.

Dyrlægerne peger desuden på, at der med de nye regler fare for, at dyrenes velfærd bliver presset. Mere sjældne dyrlægebesøg vil øge risikoen for fejldiagnosticering og fejlbehandling, der kan føre til unødig forlængelse af dyrenes sygdomsperioder. Dyrlægeforeningen anfører desuden, at overvågning af smitsomme sygdomme forringes.

Alvorlige smitsomme husdyrsygdomme som svinepest og mund- & klovesyge vil ikke blive opdaget i tide, med mindre dyrlægen har løbende og hyppigt tilsyn med besætningerne som i dag, fastslår dyrlægeforeningen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen