Berlingske Business

Det drikker bryggeren: Førende danske mikrobryggere fortæller om deres yndlingsøl

fadøl
Foto:

Den danske ølkultur bobler livligt i disse år. Små bryggerier skyder op i hver en flække , og på nettet debatterer nørderne passioneret aromaer, gæring og ølstil. Og den stigende interesse i befolkningen betyder samtidig, at der er et større marked for importeret specialøl.

De mange små brygmestre, der eksperimenterer med øllets muligheder i forsøget på at skabe deres helt eget udtryk, er naturligvis en rigdom for os, der er tørstige efter nye smagsoplevelser. Men samtidig kan det være en jungle at hitte rundt i de mange øl, der kommer på markedet i takt med, at stadig flere bryggerier åbner - sidste år 1.108 nye i Danmark. Mere end tre om dagen.

Vi har derfor bedt nogle af de mest interessante danske bryggere i at fortælle os, hvad de knapper op, når de ikke drikker deres eget bryg.

LÆS OGSÅ: Mezcal: Den hippeste spiritus lige nu

Orval. anbefalet af Mikkel Borg Bjergsø, stifter og chefbrygger hos Mikkeller.


”Jeg har tatoveret Orvals logo på overarmen for at vise, at jeg mener det. Det er uden sammenligning min yndlingsøl. Den har en god maltprofil og gennemtrængende humle. De belgiske trappistmunke gærer øllet på belgisk ale-gær, og så tilsætter de vildgæren brettanomyces, når de tapper den på flaske, lige inden kapslen kommer på. Det betyder, at øllet ændrer sig, eftersom det lagres."

"I begyndelsen er øllet frisk og floralt i smagen. Men efterhånden forsvinder humlesmagen noget, mens gærsmagen tager over. Man plejer at sammenligne gærsmagen med kostald. Det er absolut en behagelig smag – funky og meget kompleks, helt på linje med de bedste vine. Hvis man opbevarer den rigtigt, kan den holde sig for evigt. Jeg har smagt Orval fra starten af 80’erne, der holdt sig glimrende."

LÆS OGSÅ: Se traileren til ny film om den uventede succeshistorie Noma

"Det svinger lidt, om jeg foretrækker den ung eller gammel. For tiden er jeg mest til den unge, humlede udgave, et sted mellem et halvt og et helt år gammel. Det er en øl, der kræver tilvænning, hvis man er vant til at drikke en Grøn Tuborg.”

Madanbefaling: "Den unge er lys i udtrykket og egner sig godt til lyst kød, fisk eller grøntsager, fx asparges. Den ældre udgave er kompleks nok til en rød bøf."


Rodenbach grand cru. Anbefalet af Tobias Emil Jensen, To Øl .


"Faktisk en meget mainstream øl, der kan købes helt ned til 1 euro i Holland og Belgien. Det er et skoleeksempel på den klassiske, rene udgave af "oud bruin", som er en lidt gammeldags stilart. Den er lagret i 24 måneder på store egetræsfade, ligesom vin, og har markant acetisk (eddikeagtig) lugt, men er samtidig sød, fyldig og rund. Utroligt, hvad lidt bakterier og modning kan gøre ved en ellers meget simpel grundopskrift."


Saison Dupont Dry Hopping. Anbefalet af Tore Gynther, To Øl.

"Et godt bud på min yndlingsøl. Den har haft stor betydning for To Øls tilgang til at lave øl. På elegant og subtil vis tager den en klassisk ølgenre, saison, der er kendt for sin frugtige og krydrede smag, og tilføjer den et twist ved at tørhumle den (ekstra humle tilsættes efter brygning. Da humlen i denne omgang ikke koges, betyder det, at man får smag og aroma fra humlen, men ikke nogen yderligere bitterhed, red.) Tør humle skaber et nyt men stadig balanceret og velintegreret element i denne perfekt eksekverede Saison."

Crooked Stave Surette. Anbefalet af Jeppe Jarnit Bjergsø stifter og brygger hos Evil Twin.


"Fadlagret saison brygget med bryggeriets huskultur, der gør den funky, en smule syrlig og meget frisk, stadig med mange smagslag. Noter af citrusfrugter, gær, blomster. En af de bedste øl at parre med mad da den har saa mange lag."

Madanbefaling: "Passer rigtig godt til fisk og skaldyr."



Lost Abbey Judgment Day. Anbefalet af Jeppe Jarnit-Bjergsø



"En øl brygget i San Diego, Californien, i den belgiske stil quadrupel, (hvilket betyder, at den har en høj alkoholstyrke, den her er på 10,5 procent, red.). Stor, robust og varmende. Noter af karamel, rosiner, blommer, svesker, brun sukker osv osv. Passer godt til vinterens tungere retter men kan også drikkes alene."

Flying Couch: Green Velvet IPA. Anbefalet af Tore Jørgensen, ejer af Herslev Bryghus.


"Der er meget IPA (Indian Pale Ale, red.) på markedet, men for mig rammer den her den perfekte balance. Nogle bliver for rå i bitterheden, men den her har også masser af frugt, og blomster, og det hele bliver godt balanceret af sødmen fra en maltbase, der dog ikke er for dominerende. Det er en frisk øl med noter af hyldeblomst og lime. Det er en god hyggeøl at drikke for sig selv. Men jeg ville nu også uden at tøve sammensætte den med mad på grund af de mange smagsnuancer."

LÆS OGSÅ: Fremtidens kostplan: Dine mavebakterier bestemmer, hvilken mad du skal spise

Madanbefalinger: God til stærk, asiatisk mad. Hvis en øl er for tynd og vandig, forekommer maden bare stærk. Men den her øl giver et godt modspil til spicy retter på grund af den relativt høje maltbase og fylde.



Thisted Bryghus LimfjordsPorter. Anbefalet af Kristoffer Wolff, brygmester hos Herslev Bryghus.

"Den er i perfekt balance. Den har humle, sødme og mundfylde. Rigtig god, hvis ens øl skal være kraftig (7,9 procent, red.). Den smager meget af ristet malt, tjære og røg, alligevel er den ret tilgængelig, hvis man er til porter-øl generelt. Og så får man virkelig noget for pengene (12,50 eks. pant, red.)"

Madanbefalinger: "Den er kraftig og kompleks nok til ost. Jeg kunne også finde på at drikke den til østers, som den giver et godt modspil til."

LÆS OGSÅ: Håndlavede italienske tennissko vædet i Mikkeller-stout



Om de medvirkende bryggere:

Mikkeller. Det danske succesfulde mikrobryggeri med de mange eksperimenterende smagsvarianter på hylderne er ikke længere bare et dansk ølmærke med et stort internationalt publikum, men desuden ved at udvikle sig til et imperium af barer i København, San Francisco, Tokyo, Bangkok, Seoul og Reykjavik, og snart også Aarhus.

To Øl. Efter skoletid i Gymnasiet lavede Tore Gynther og Tobias Emil Jensen øl sammen med deres fysiklærer, Mikkeller-stifter Mikkel Borg Bjergsø. Det var inden Bjegsø droppede sin første metier for at hellige sig brygningen. I dag stræber Tore og Tobias med egne ord efter at lave verdens bedste øl. De er såkaldte sigøjnerbryggere, som ikke ejer egne bryggerifaciliteter, men lejer sig ind hos andre fra bryg til bryg.

Herslev Bryghus. Et af de bedste bryggerier, som du uden problemer kan finde i danske supermarkeder. Småt udvalg, men høj kvalitet. Et gårdbryggeri beliggende i landsbyen Herslev tæt på Roskilde. Bryggeriet er selvforsynende med økologisk basismalt fra de omkringliggende marker.

Evil Twin. Jeppe Jarnit-Bjergsø er tvilling til Mikkellers Mikkel Borg Bjergsø. Og de to har ikke gjort noget for at lægge skjul på konkurrencen mellem de to brygger-brødre. Om det stemmer, at de er dødsens uvenner, eller om det bare er god markedsføring, skal vi ikke afgøre, men det er sikkert, at Jeppe Jarnit-Bjergsø fra sin base i Brooklyn har opnået stor succes. Han er blandt andet medejer til den Michelin-stjerne-præmierede New York-restaurant Luksus.

LÆS OGSÅ: Mød yuccien: Han er hipsteren, der blev voksen

LÆS OGSÅ: Snart vil det være smart ikke at have nogen tatoveringer

LÆS OGSÅ: Mjød: Verdens ældste alkohol er den nye hippe drikke-trend

Artiklen er oprindeligt publiceret på euroman.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen