Berlingske Business

Carlsbergs resultat styrtdykker efter milliardhug i Rusland

aaa
Foto:

Carlsberg tager en nedskrivning i Rusland på næsten fem milliarder kr. og det koster på indtjeningen. Omsætningen i 2017 falder til 61,8 milliarder kr.

Rusland skæmmer Carlsbergs årsregnskab efter en nedskrivning på det russiske Baltika-mærke på 4,8 milliarder kr. Det betyder at Carlsbergs nettoresultat for 2017 falder markant til knap 1,3 milliarder kr. Det er mere end tre milliarder kr. ringere end året før.

Det oplyser Carlsberg i årsregnskabet, der er offentliggjort onsdag.

Regnskabet viser derudover, at topchef Cees 't Harts sparestrategi for Carlsberg, Funding the Journey, kører som den skal. Her er der hentet besparelser på 1,7 milliarder kr. i 2016 og 2017, og målet om at nå to milliarder kr. bliver overgået, så det nu hedder 2,3 milliarder kr. samlet.

Carlsbergs samlede omsætning faldnt med en procent til 61,8 milliarder kr. Overskuddet på den primære drift voksede til gengæld næsten otte procent til 8,9 milliarder kr.

Carlsbergs ledelse er meget tilbageholdende med at love for meget om den forventede udvikling i 2018. Ledelsen nøjes i regnskabet med at skrive, at den venter vækst i indtjeningen omkring fem procent (mid-single-digit growth) i år.

j3læ4j312æ3l4jk21æ3l4j4

Trods det store hug i Rusland, øger Carlsbergs bestyrelse bryggerikoncernens udbytte med 60 procent til 16 kroner per aktie. Det betyder, at Carlsberg udbetaler halvdelen af udbyttet. Cees 't Hart fik den bundne opgave at øge værdiskabelsen til gavn for aktionærerne, da han blev ansat for godt to år siden.

Hart forbigår i regnskabsmeddelelsen derimod nedskrivningen i Rusland i tavshed.

»Vi leverede stærke resultater i 2917, antændt af disciplineret eksekvering af vores effektivitetsprogram, som vi nu tror vil give omkring 2,3 milliarder kr. i besparelser, som er godt over vores oprindelige mål 1,5-2 milliarder kr. I løbet af året har vi investeret 500 mio. kr. i strategiske vækstinitiativer, som skulle føre til sund og bæredygtig vækst på både top- og bundlinje i fremtiden,« lyder det fra topchefen i meddelelsen.

HABECO-IPO/

Nedskrivningen i Rusland kan læses som endnu et opgør med Harts forgænger Jørgen Buhl Rasmussen, der insisterede på, at det russiske marked ville vende og igen vokse efter års nedtur. Vendingen kom bare aldrig. Nu virker det som om Carlsberg har erkendt, at det måske aldrig kommer tilbage til de gode tider, som efterhånden også lægger ti år tilbage. Dengang var Rusland et af de hurtigst voksende ølmarkeder i verden.

Under Jørgen Buhl Rasmussen som topchef var det i mange år et tema, om Carlsberg skulle nedskrive værdien af Carlsberg russiske bryggeri Baltika som følge af den dårlige udvikling på det russiske ølmarked. Hver gang afviste Jørgen Buhl sammen med Carlsbergs daværende finansdirektør Jørn P. Jensen, at det var nødvendigt at skrive ned på værdien af Baltika.

Det sker nu, og det sker, fordi Baltika ikke længere har samme værdi i bøgerne, som da Carlsberg købte Scottish & Newcastle i 2008 og dermed sikrede sig de sidste 50 pcocent af Baltika, som dengang var en kronjuvel..

Carlsberg H1: Bundlinjen bliver løftet af særlige poster

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen