Berlingske Business

Carlsberg gør op med lang tradition for »smørelse«

Onsdag
Overskrift
Det skal være endegyldigt slut med at betale penge under bordet for at få Carlsbergs forretninger til at glide. Selv »smørelse«, der for få år siden blev betragtet som »nødvendig bestikkelse« af ledende personer, er nu blevet bandlyst og fyringsgrund.   Foto:
 

Det skal være endegyldigt slut med at betale penge under bordet for at få Carlsbergs forretninger til at glide. Selv »smørelse«, der for få år siden blev betragtet som »nødvendig bestikkelse« af ledende personer, er nu blevet bandlyst og fyringsgrund.

Stands konvojen af Carlsbergs grønne lastbiler.

Kør kun videre, hvis kravet om penge under bordet bliver trukket tilbage.

Sådan lyder den direkte ordre nu fra toppen af det verdensomspændende danske bryggeri Carlsberg til sine over 45.000 ansatte. Når de Carlsberg-ansatte i dag møder krav om bestikkelse eller bare noget, der minder om det, så skal man sige klart fra. Også selv om det kan koste lang ventetid, spildte forretningsmuligheder og potentielle tab for millioner af kroner.

»Vi vil gerne gøre det klart, at vi ikke tolererer facilitating payment overhovedet,« siger Andraea Dawson-Shepherd, direktør for Corporate Affairs og herunder Carlsbergs ansvarlighedspolitik.

Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk Mærsk fastholder forventni

Tidligere har Carlsberg-toppen haft et mere pragmatisk syn på den form for bestikkelse, som internt kaldes »facilitating payment«, der på dansk kaldes »smørelse«. Så sent som i 2011 udtrykte topfolk deres støtte til, at Carlsbergs ansatte i enkelte tilfælde måtte betale penge under bordet. Argumentet hos Carlsberg var, at det kunne være nødvendigt at betale småbeløb for at få forretningen til at glide hurtigt og bekvemt. Ellers risikerede man at stå tilbage for konkurrenterne.

»Man kan komme ud for situationer, hvor man for at fremskynde en proces kan blive nødt til det,« sagde Anne-Marie Skov, der i foråret 2011 sad i koncernledelsen med ansvar for bl.a. ansvarlighed.

»Det vil forekomme – et eksempel kan være en beskeden betaling for at få en visumproces hurtigere igennem,« lød det i samme omgang fra Jens Bekke, kommunikationsdirektør i Carlsberg.

FILE DENMARK ECONOMY CARLSBERG

10.000 ansatte på kursus

Lignende udtalelser kom fra Carlsbergs Vibeke Aggerholm på en konference om antikorruption i København, hvor hendes udtalelser vakte kritik på konferencen og i de følgende dage i avisartikler.

I modsætning til dengang mener Carlsbergs øverste ledelse i dag, at det nu er muligt at undgå smørelse. Carlsberg har nemlig forberedt sig på stramningen ved bl.a. at have sendt over 10.000 medarbejdere på kursus de seneste tre år. Tilmed har Carlsberg så sent som i januar 2015 iværksat en ny kampagne, der skal sætte fokus på uetisk adfærd.

»Vi har lært, at det giver mening at have en meget simpel og klar melding, som gælder både internt og eksternt. Og vores budskab er, at vi tolererer ikke »facilitating payment«. Den klare melding hjælper kollegaer, hvis de sættes under pres af myndigheder eller andre, som kræver penge. Medarbejderne kan i klare vendinger referere til Carlsbergs nultolerancepolitik, og de har således et stærkt og klart budskab i ryggen, som gør det nemmere for dem at agere korrekt,« siger Corporate Affairs-direktør hos Carlsberg Andraea Dawson-Shepherd.

Mens andre virksomheder frygter at gå glip af forretningsmuligheder ved at nægte smørelse, ser Andraea Dawson-Shepherd anderledes på det. Selv om Carlsberg sælger sine øl på 140 markeder i dag og har store dele af sine forretninger i lande som Rusland og Kina, hvor korruptionsproblemet har været udbredt i årevis, er hun fortrøstningsfuld i forhold til Carlsbergs konkurrencemuligheder.

19BUS20150218-150322-1.jpg

En ordentlig måde

»Det er altid muligt at drive forretning på en ordentlig måde, og der vil altid være et alternativ til facilitating payment,« lyder meddelelsen fra Carlsbergs hovedkontor.

Andraea Dawson-Shepherd ønsker ikke at oplyse, hvor mange ansatte hos Carlsberg, der har mistet deres job, fordi de har overtrådt selskabets antikorruptionspolitik. Ifølge hende er antallet ikke relevant. Dog fremgår det af bryggeriets årsrapport fra 2014, at den whistleblower-ordning, som Carlsberg indførte tilbage i 2010, har givet virksomheden en del sager at håndtere og senest 23 sager i 2014.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen