Berlingske Business

Carlsberg-formand langer ud efter nye skatteregler

Carlsberg-formand Flemming Besenbacher
Carlsbergs formand Flemming Besenbacher mener ikke, at regeringens skattepolitik er liberal politik. Foto:

»Det er vanskeligt at forstå, at det skulle være borgerlig politik,« siger Flemming Besenbacher, der er bestyrelsesformand i Carlsberg, om nye skatteregler på vej for erhvervsdrivende fonde.

Nye skatteregler på vej kan få vidtrækkende konsekvenser for almennytige erhvervsdrivende fonde i Danmark, lyder det fra revisonskæmpen PwC samt Flemming Besenbacher, der er formand for Carlsberg og Carlsbergfondet.

Reglerne som er en del af regeringens finanslovsforslag, der kom i sidste uge, betyder, at der afskaffes flere fradrag for fondene. Det kan i sidste ende gå ud over uddelingerne fra de helt store fonde som eks. Carlsbergfondet, der årligt støtter kultur og uddannelse med et trecifret millionbeløb. Carlsbergfondet er kontrollerende hovedaktionær i verdens fjerdestørste bryggeri, Carlsberg.

Finanslovsforhandlinger

Forslaget får samtidig en meget kort høringsperiode på kun en uge, så høringsfristen udløer allerede på fredag.

»Det er helt urimeligt, at de haster dette igennem på denne måde, uden at lytte til fondene og hvilke konsekvenser det har. Regeringen har åbenbar  i sinde at skære meget dybt  i uddannelse, forskning, kunst og kultur, der bliver ramt dobbelt.  Det er vanskeligt at forstå, at det skulle være borgerlig politik,« siger Flemming Besenbacher til Berlingske.

Grundskyld

Hvis regeringens forslag, som støttes af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, gennemføres, vil det betyde at det såkaldte konsolideringsfradrag på 25 pct. for fonde fjernes, det samme gælder den såkaldte transparensregel. Lovforslaget skal give et nettoprovenu til staten på 200 mio. kr. Men ifølge Besenbacher kan det for nogle af de store fonde veje langt mere end 200 mio. kr, så han undrer sig over, hvordan Skatteministeriet er nået frem til det tal.

I Carlsbergfondet regner de lige nu på livet løs for at få et overblik over forslagets konkrete konsekvenser for fondet.

»Vi og mange andre fonde kan blive nødt til at revurdere en række af vore langsigtede planer. Det er ikke rimeligt, at regeringen fremsætter et så vidtgående lovforslag med syv dages høringsfrist og en implementering fra 1. januar 2016 uden i forvejen at have været i dialog med fondene,« siger Besenbacher.

Finanslovsforhandlinger

I PwC er partner og ekspert i fonde Kim Füchsel enig med Besenbacher i, at forslaget rammer de erhvervsdrivende fonde urilmeligt hårdt. I sidste ende går det ud over fondenes økonomiske støtte til det danske samfund, siger han.

»Der bliver færre penge at dele ud af, og fondenes mulighed for at konsolidere sig bliver forringet. Det er en helt urimelig kort tidsfrist, som nærmest minder om, at man lukker et hul i lovgivningen, hvilket der jo på ingen måde er tale om. Der er jo store danske fonde, som har planlagt bevillingsmøder her i den sidste del af 2015, hvilket jo så påvirkes af lovforslaget,« lyder det fra Kim Füchsel i skriftlig kommentar.

Skattebommert rammer kommunekasserne Problemer i Skats udbytteko

Füchsel frygter, at regerings forslag vil betyde, at det oprettes færre almennytige erhvervsdrivende fonde i fremtiden.

»Der er samlet set tale om en væsentlig skærpelse af beskatningen af fonde, uden at det bidrager til stiftelsen af flere almennyttige erhvervsdrivende fonde. Det rykker desværre ved en balance og ro for danske fondes skatteforhold, som har bidraget meget positivt til stabiliseringen i ejerskabet af nogle af Danmarks mest betydningsfulde virksomheder, samtidig med at det bliver bevillingsmodtagerne, der kommer til at betale for forringelserne,« siger Kim Füchsel.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til kritikken.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen