Berlingske Business

Foder fra brakmarker batter kun lidt for tørkeplagede landmænd

.......
EU-systemet lemper regler for at hjælpe landmænd, der mangler foder på grund af tørke. Men der er brug for meget mere hjælp fra EU, siger Landbrug & Fødevarer. Foto:

Tørkeplagede landmænd og deres dyr får hjælp fra EU i form af ekstraordinær adgang til foder fra brakmarker.

En håndsrækning fra EU i form af ekstraordinær tilladelse til at bruge græs fra brakmarker til dyrefoder batter ikke for alvor for de tørkeplagede landmænd.

Det mener formanden for brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

»Det er trods alt meget begrænsede brakarealer, vi har. For mig er dette først og fremmest vigtigt, fordi der ligger en anerkendelse fra EU af, at tørkesituationen er alvorlig og kræver ekstraordinær handling,« siger Martin Merrild.

En EU-komité besluttede torsdag at lempe reglerne for dyrefoder. Det sker efter ønske fra blandt andet Danmark.

En vedvarende tørke betyder nemlig, at landmændene ikke kan få høstet nok græs til at fodre deres dyr til vinter.

De ændrede regler betyder, at en mark, der er anmeldt som brak under det grønne krav om såkaldte miljøfokusarealer, fortsat tæller med, hvis arealet afgræsses eller høstes til foder.

Men der er behov for flere tiltag, siger Landbrug & Fødevarers formand.

»Der er EU-krav til landmændene om at etablere grønne marker og efterafgrøder i forbindelse med høsten. Men meget af det, som er sået for at sikre grønne marker, er visnet, og det nytter ikke at så nyt, når det er så tørt,« siger Martin Merrild.

For mange økologiske landmænd betyder en vedvarende tørke ekstra bekymring.

I modsætning til de konventionelle landmænd kan økologiske landmænd nemlig ikke bare købe fremstillet foder. De skal servere mindst 60 procent grovfoder som græs for deres dyr.

Og på den baggrund betyder adgangen til brakmarkerne ikke en verden til forskel. Det siger Erik Andersen, direktør i ØkologiRådgivning Danmark, en rådgivningsvirksomhed, der samarbejder med Økologisk Landsforening.

»Det betyder lidt. Det er en forholdsvis lille dråbe i havet, når vi taler om den foderforsyning, der skal være til en besætning i dag.«

»Desuden er kvaliteten af brakmarkerne relativt dårlig i forhold til det, man kunne have høstet på en græsmark,« siger Erik Andersen.

Ifølge Erik Andersen har flere økologiske landmænd allerede måttet skære ned på bestanden af dyr med udsigt til fodermangel vinteren over.

Ændringen af reglerne er midlertidig og skal formelt vedtages af EU-Kommissionen, før den træder i kraft.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen