Berlingske Business

Vrede kunder lægger pres på bankerne

Vredekunder
Chresten Ibsen, fra Braband er ved at starte foreningen Fair Bidragssats. Sammen med mange andre danskere vil de lægge pres på deres pengeinstitutter.

Totalkredit og de samarbejdende penge- institutter angribes fra flere sider. Kun en enkelt bank har indtil nu valgt at imødekomme kundernes kritik.

Vreden over prisstigningerne i Totalkredit breder sig som en steppebrand.

Facebook bugner af protester specielt i den organiserede protestgruppe »Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit«. Banker, der samarbejder med Totalkredit, møder vrede kunder, og Forbrugerombudsmanden har modtaget et usædvanligt stort antal klager.

Nordeas danske topmand ny Nykredit-topchef

Budskabet fra en af stifterne af protestgruppen på Facebook er, at banker i samarbejde med Totalkredit enten skal annullere de varslede prisstigninger eller droppe samarbejdet. Ellers forlader kunderne deres pengeinstitut.

»Vi vil have bankerne til at mærke, at vi mener det alvorligt,« siger Chresten Ibsen.

Strategien er at lægge pres på både Totalkredit og bankerne.

»Det er bankerne, der er sendt i byen for at forsvare Totalkredits bidragssatser. I alle de breve, vi har fået, står der bare, at man skal kontakte sin rådgiver i banken, og så får man et standardsvar fra dem,« siger Chresten Ibsen.

Troels Bülow-Olsen

Han tror, at der vanker stor kundeafgang fra pengeinstitutter, der ikke lytter til den voksende utilfredshed med de stigende priser.

»Min fornemmelse er, at de fleste er ved fuld bevidsthed om, at hvis de flytter deres kreditforeningslån, så flytter de også deres pengeinstitut. Når folk lægger deres lån om og skifter kreditforening, vil der også være en del, der skifter bank,« siger han.

Frygter kundeflugt

Arbejdernes Landsbank har som den første bank forsøgt at imødekomme de utilfredse kunder ved at droppe prisstigninger for Nykredit-kunder. Det skyldes, at bankens topchef, Gert Jonassen, frygter en decideret »kundeflugt«, hvis den ikke kommer med tiltag, der annullerer prisstigningerne. Derfor vælger Arbejdernes Landsbank at udbetale en bonus på 1.000 kroner om året per lånt million for de kunder i banken, der har Totalkredit-lån.

»Vi giver sådan en rabat, velvidende at vi tager noget af vores eksisterende indtjening. Men hvis jeg så kan holde på vores kunder og tiltrække nogle, kan jeg godt få det regnestykke til at hænge sammen,« siger Gert Jonassen.

karen Frøsig

Foreløbig ser Arbejdernes Landsbank dog ud til at være alene om den rabat.

Ole Madsen, kommunikationsdirektør i Spar Nord, henviser til, at banken i oktober lancerede en rabat til kunder med Totalkredit-lån, men at banken ikke planlægger yderligere tiltag.

»Hvis man skal være fair, løser tilbuddet fra Arbejdernes Landspunkt primært problemet for dem, der har det i mindst grad. De giver en rabat til dem, der i forvejen har de billigste lån, hvorimod de hårdest ramte er dem, der har korte tilpasningslån uden afdrag, og de får ingen refusion,« siger han.

Jan Løve, presse- og direktionsrådgiver i Sparekassen Sjælland, oplyser blot, at bankens direktion overvejer situationen.

nykredit

Mange klager til ombudsmand

Hos den uafhængige myndighed, Forbrugerombudsmanden, oplever man også utilfredsheden blandt Nykredits og Totalkredits kunder.

»Vi har fået omkring 80 henvendelser. Nogle er kortfattede og nogle er udførlige. De er først lige kommet ind og er ved at blive journaliserede. Så det er for tidligt at sige noget om indholdet og om, hvorvidt de skal og kan behandles af os,« siger souschef hos Forbrugerombudsmanden Katrine de Neergaard. Hun oplyser desuden, at Konkurrencestyrelsen også har modtaget et antal klager.

12BUSJoern-Astrup-Hansen-20.jpg

På Facebook er Kritiske interessenter nået op på over 12.000 medlemmer siden søndag. Nu bliver næste skridt at stifte foreningen Fair Bidragssats. Chresten Ibsen vurderer, at Totalkredit og de samarbejdende pengeinstitutter kun har set begyndelsen på problemet.

»Det, vi har set torsdag, er sprækkerne i de samarbejder, der er mellem Totalkredit og bankerne. Men de fleste pengeinstitutter sidder stadigvæk ude i hjørnerne med hænderne for ørerne og øjnene lukket og er angste for, hvad der nu sker, og vil helst være helt stille.«

Carsten og ditlev

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen