Berlingske Business
09:54Norsk finanshus skruer op for ISS' kursmål efter kæmpe aftale

Vigtig bankaftale afgør kostbar finansstrid

Anders Dam
Overskrift
Anders Dam, direktør Jyske Bank , fotograferet i hovedkvarteret i Silkeborg. Foto:
 

Flere punkter i samarbejdsaftalen om Totalkredit peger på, at Jyske Bank fortsat skal have den årlige provision på en kvart milliard kroner, som Nykredit ellers netop har stoppet.

En rapport fra Konkurrencestyrelsen afslører dele af den samarbejdsaftale, som Jyske Bank og Nykredit strides om, og som vil koste taberen af striden op mod 250 millioner kroner årligt.

Til stor fortrydelse for både eksperter og konkurrenter hemmeligholder Nykredit og de 70 samarbejdende partnerbanker ordlyden i aftalen om Totalkredit, som er anerkendt som den mest succesfulde samarbejdsaftale i dansk finansverden.

pix-Anders Dam

Berlingske har gennemgået rapporten fra Konkurrencestyrelsen, og her taler flere punkter overraskende til Jyske Banks fordel, ligesom en tidligere banks udtræden af samarbejdsaftalen også taler til Jyske Banks fordel. Og ifølge Berlingskes oplysninger vil Jyske Banks topchef Anders Dam slå på netop denne aftale i et kommende retsopgør med Nykredits topchef Michael Rasmussen, som næppe kan undgås.

 

Stridens kerne er, om Jyske Bank efter købet af BRFkredit fortsat skal modtage en årlig provision fra Nykredit for at have henvist kunder til Totalkredit, som Nykredit ejer. Hidtil har Jyske Bank modtaget omkring 250 millioner kroner om året i såkaldt porteføljeprovision for dette i henhold til en indgået hovedsamarbejdsaftale mellem de to parter. Nykredit har dog meddelt, at man anser Jyske Banks køb af BRFkredit som en overtrædelse af hovedsamarbejdsaftalen og har derfor stoppet provisionsbetalingerne til Jyske Bank. Jyske Bank mener ikke, at den har brudt aftalen og vil derfor fortsat have udbetalt provisionen.

Rapporten fra Konkurrencestyrelsen er skrevet ud fra kendskab til hovedsamarbejdsaftalen, og her er flere punkter, som Jyske Bank ifølge Berlingskes oplysninger henholder sig til, mens Nykredit anerkender indholdet i aftalen, men ikke mener, at det er gældende i netop denne situation. Hverken Jyske Bank eller Nykredit har ønsket at udtale sig om konflikten, som begge parter har sat advokater på for at få løst.

pix-Anders Dam

Samarbejdsaftalen indeholder blandt andet bestemmelser om, hvad det vil koste et pengeinstitut at udtræde af aftalen. Men de bestemmelser ophørte for fire år siden.

»Aftalernes tidsubegrænsede, konkurrencebegrænsende elementer er gradueret, så de mest alvorlige bestemmelser ikke løber mere end fire år, mens de øvrige løber frem til 1. april 2010,« fremgår det af rapporten. Også det betyder, at Jyske Bank føler sig sikker på at have gode chancer.

Et andet sted skriver Konkurrencestyrelsen, at samarbejdsaftalen ikke udelukker, at pengeinstitutterne kan samarbejde med andre end Totalkredit:

»Samarbejdsaftalen indeholder ikke bestemmelser om eksklusivitet for pengeinstitutterne. Pengeinstitutterne er således ikke afskåret fra at formidle lån fra andre realkreditinstitutter, hvis dette ønskes af låntager. Aftalen forhindrer ikke det enkelte pengeinstitut i at indgå aftaler om samarbejde med andre realkreditinstitutter. Det forudsættes dog, at Totalkredit underrettes, hvis det drejer sig om realkreditlån inden for samme udlånsområde, med angivelse af, om karakteren af aftalen er sådan, at det forpligter pengeinstituttet til at formidle et givet volumen af »fremmede« realkreditlån eller forpligter pengeinstituttet til passivitet vedrørende rådgivning om flere muligheder for realkreditfinansiering.«

Holdningen hos Nykredit er ellers, at man som pengeinstitut så at sige ikke kan tjene to herrer, men Jyske Banks holdning er, at banken har samarbejdet med BRFkredit siden 1996, uden at det har været et problem. Det har for eksempel været en del af Jyske Banks hjemmeside længe, at man kan vælge et realkreditlån hos BRFkredit såvel som hos Totalkredit. Derfor undrer man sig i Jyske Bank over, at man nu fra Nykredits side kan finde på at angribe det punkt, da det har været en del af Jyske Banks forretningsgrundlag længe.

Men netop ejerskabet af BRFkredit er helt væsentligt, mener Nykredit. Og i den forbindelse ser et punkt i aftalen umiddelbart ud til at være i Nykredits favør.

»Det er oplyst, at pengeinstitutter, der selv ejer et realkreditinstitut eller har en størrelse, hvor de selv er i stand til at oprette et realkreditinstitut, ikke kan tilsluttes (samarbejdsaftalen, red.). Det samme gælder andre realkreditinstitutter,« står der i en afgørelse fra Konkurrencestyrelsen.

Christian Hede, analytiker i Nordea, peger dog på, at Jyske Banks aftale om at købe BRFkredit endnu ikke er faldet endeligt på plads, og derfor er det spørgsmålet, hvorfor Nykredit allerede nu har stoppet betalingen af provision.

»Jyske Bank argumenterer for, at banken ikke forstår, hvorfor Nykredit mener at vide, at Jyske Bank har brudt aftalen. Aftalen med BRFkredit er ikke endeligt faldet på plads, og Nykredit ved jo ikke, hvad den aftale indebærer. Alt i alt er det et tidligt og dramatisk skridt at tage af Nykredit, når de allerede nu har stoppet betalingen af provision til Jyske Bank,« siger Christian Hede, der tidligere var analytiker i Jyske Bank.

Omvendt er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull på Nykredits side i konflikten.

»I forhold til Konkurrencestyrelsens analyse af hovedaftalen er der ingen tvivl om, at enhver Totalkredit-sælger også må sælge andre realkreditinstitutters lån, hvis kunderne beder om det. Men jeg mener, at idet Anders Dam køber et realkreditinstitut, gør han alle anstalter til ikke at overholde aftalen længere,« siger Lars Krull, der ikke finder det mærkeligt, at Nykredit allerede nu stopper betalingen til Jyske Bank, selv om købet af BRFkredit endnu ikke er faldet endeligt på plads.

Fra Jyske Banks side undrer man sig over, at Nykredit har meldt så bombastisk ud tidligt og ikke har overholdt diverse frister og lignende for opsigelsen af samarbejdet. Desuden er der et åbent sår omkring rådgivningen af Jyske Banks kunder om realkreditlån. Her har Jyske Bank tidligere brugt Totalkredits Xportal, men den vil Nykredit nu også lukke for adgangen til for Jyske Bank og rådgive de cirka 60.000 Jyske Bank-Totalkredit-kunder direkte hos Totalkredit fremadrettet.

»Der er ikke noget at sige til, at Nykredit betragter aftalen som ophævet på grund af Anders Dams forventede misligholdelse. Der er jo ingen grund til, at Michael Rasmussenlader Anders Dam køre paradekørsel helt op i mål,« er Lars Krulls kommentar.

28BUSAnders-Dam#2.jpg

Det er ganske usædvanligt, at der er opstået så stor stridighed i forbindelse med Jyske Banks udtræden af Totalkredit-samarbejdet. Der er selvfølgelig et væsentligt beløb på spil, men en tidligere sag, hvor en bank forlod Totalkreditsamarbejdet, forløb helt anderledes.

Tilbage i 2001, to år før Nykredit købte Totalkredit, forlod Midtbank samarbejdet, da banken blev overtaget af svenske Handelsbanken. Dengang blev der stille og roligt forhandlet en løsning på plads, forklarer Steen Hove, der var administrerende direktør for Midtbank på daværende tidspunkt og derfor stod for forhandlingerne.

»Som jeg erindrer det, havde vi en god og seriøs dialog med Totalkredit. Det lå i situationen, at samarbejdet skulle have en anden karakter og afvikles, fordi Handelsbanken havde sit eget prioritetslån, som vi gerne ville markedsføre. Men af hensyn til de kunder, der gerne ville beholde deres Totalkredit-lån, bevarede vi også muligheden for at kunne anvende Totalkredits IT-løsninger. Forhandlingerne endte på en måde, som vi kunne leve med, og som de kunne leve med, og det skete uden advokater,« siger Steen Hove.

3124

Hvad der er mere opsigtsvækkende er, at Midtbank efter sin udtræden af samarbejdet fortsat modtog provision fra Totalkredit. Det er netop det, som Nykredit nu nægter Jyske Bank.

»For de kunder, der blev i Totalkredit, fik vi fortsat provision, mener jeg. Det var jo også den provision, der lå som en sikkerhed. Hvis Totalkredit fik tab, var det jo sådan, at i stedet for, at bankerne kautionerede for tabet, kunne man modregne de her provisioner,« siger Steen Hove.Fra Jyske Banks side har man ikke ønsket at kommentere sagen for nærværende. Det samme er meldingen fra Nykredit, hvor man anerkender eksistensen af konkurrencemyndighedernes dom i sagen, men tillægger den mindre værdi, end man gør i Jyske Bank, hvor man omvendt mener, at den er helt central.

Tilsyneladende er det eneste punkt, hvor de to parter er enige størrelsen af provisionsbetalinger, hvor Jyske Bank har meldt cirka en kvart milliard om året ud. Det anerkender Nykredit, men hvem der skal have de penge i årene fremover bliver altså centralt i den kommende konflikt, som efter alt at dømme ender med en voldgiftsafgørelse.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kommenteres og debateres via Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen