Berlingske Business

Ugebrev: Vestjysk Bank var aldrig rigtigt til salg

VestjyskBank_ugebrev_Business
Hvis staten ville sælge Vestjysk Bank, var det også sket: Det er alene er spørgsmål om pris, skriver Økonomisk Ugebrev. Foto:

Meget tyder på, at staten med en eje­randel på 67 procent i Vestjysk Bank reelt aldrig har øn­sket at sælge banken eller at splitte den op.

De seneste måneder er der kommet et stigende regionalt politisk pres på regeringen for ikke at sælge eller splitte Vestjysk Bank op. Frygten er nemlig, at afvikling af en selvstændig Vestjysk Bank vil spolere sammenhængskraften i en hele regionen og tørlægge finansieringen af de mange små og mellemstore lokale erhvervsvirksomheder.

Ved fusion af hele Vestjysk Bank ind i en større bank anses det for sandsynligt, at det vestjyske udkantsom­råde vil blive overladt til sig selv, fordi det ikke opfattes som en økonomisk sund region med de store kom­mercielle muligheder for en typisk storbank med lav risikovillighed. En ny storbank i regionen ville derfor an­tageligt gå i realkredittens fodspor ved at skrue kraftigt ned for kreditgivningen.

Det kan ikke undre, at lokale politikere og erhvervsfolk er dybt bekymrede over trus­len om at miste deres eneste lokale bank, der kan løfte finansiering af SMV-virksomheder. I mange tilfælde er det også den bank, der kender mange af SMV-virksom­hederne gennem mange års samarbejde. Vurderingen er, at lægges kreditvurderingen ind i et stort standardi­seret system med en hårdere kredithåndtering, vil det forstærke den eksisterende økonomiske krise i det vest­jyske.

Derfor er torsdagens melding fra Vestjysk Banks bestyrelse (og ikke staten som hovedaktionær) om, at et salg er droppet, ikke overraskende. Heri oplyses det, at salget indtil videre er opgivet, fordi »de modtagne tilbagemeldinger indikerer, at et eventuelt salg på nu­værende tidspunkt vil skulle ske til væsentlige lavere værdier set i forhold til den bogførte værdi af bankens aktiver.«

At banken ikke kan sælges til en værdiansæt­telse på kurs/ indre værdi på én, burde ikke være en over­raskelse for nogen med den aktuelle kreditusikkerhed. Staten har altså sat overliggeren på priskravet så højt, at det på forhånd burde være klart, at salget ikke blev til noget. Eller med andre ord: Hvis staten ville sælge, var det også sket: Det er alene er spørgsmål om pris.

I sidste ende er det dog også langt det bedste scenarie for staten at holde hånden under en samlet Vestjysk Bank. Sælges hele banken – eller sælges den i bidder – ventes det at skabe så store regionale problemer, at staten i ste­det vil få en ekstra regning på mange milliarder kroner i forøget regional erhvervsstøtte.

Alternativet – at sende Vestjysk Bank i Finansiel Stabilitet – vil have samme effekt.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 41.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen