Berlingske Business

Trods solidt opsving: Meget moderat udlånsvækst i Danmark

aa
De danske bankers samlede udlån til husholdninger og virksomheder har i de senere år været faldende, når det gøres op i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) - og denne tendens fortsætter, skriver interesseorganisationen Finans Danmark. Foto:

De danske bankers samlede udlån til husholdninger og virksomheder har i de senere år været faldende, når det gøres op i forhold til bruttonationalproduktet (BNP) - og denne tendens fortsætter, skriver interesseorganisationen Finans Danmark.

En ny opgørelse fra Bank for International Settlements (BIS) viser ifølge interesseorganisationen, at udlånet ved udgangen af 2017 udgjorde ca. 220 pct. af BNP, og det er det laveste niveau siden 2008.

»Dansk økonomi er nu inde i et solidt opsving, men udlånet til virksomheder og husholdninger følger ikke med i samme takt. Faktisk er udlånsvæksten i Danmark i øjeblikket meget moderat, og situationen under det nuværende opsving er en helt anden end i perioden op til finanskrisen, hvor udlånet voksede kraftigt,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Organisationen noterer, at udviklingen i Danmark er anderledes end i mange af landene omkring os - herunder har for eksempel Frankrig haft stigende udlån i forhold til BNP igennem en længere periode.

»Større stigninger i udlånet kan indikere pres på det finansielle system. I de perioder bygger man derfor den såkaldte kontracykliske buffer op i bankerne, så der er mere at stå imod med, når udviklingen vender,« skriver Finans Danmark.

Frankrig har besluttet at aktivere den kontracykliske buffer med et niveau på 0,25 pct. pr. 1. juli 2019. I Sverige, Norge og Schweiz har man i nogen tid gjort brug af bufferen. I disse lande besluttede man at bygge bufferen op på tidspunkter, hvor udlånet var stigende som andel af BNP.

I lande som Holland, Tyskland og Ungarn har udlånet i forhold til BNP ligesom i Danmark været vigende over de seneste ti år - og er på niveauet fra før finanskrisen.

»Disse lande har ikke aktiveret den kontracykliske buffer. I Danmark aktiveres den kontracykliske buffer med 0,5 pct. pr. 31. marts 2019 på trods af den svage udvikling i udlånet,« noterer interesseorganisationen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen