Berlingske Business

Tilsynet tvinger banker til nedskrivninger på landbrug

billede
Flere pengeinstitutter har ikke været gode nok til at værdiansætte deres landbrugskunders aktiver. Foto:

Fire pengeinstitutter er af Finanstilsynet blevet pålagt at nedskrive på landbrugskunder, der er i dårligere økonomisk stand, end pengeinstitutterne havde vurderet dem til.

Det kriseramte landbrug fører nu til yderligere nedskrivninger i pengeinstitutterne, og denne gang sker det efter pres fra Finanstilsynet. I ét tilfælde har pengeinstituttet måttet nedskrive 100 mio. kr.

Finanstilsynet har i løbet 2014 kigget nærmere på seks pengeinstitutter, der har en høj udlånseksponering mod landbruget, og som samtidig ikke for nyligt havde haft inspektionsbesøg af tilsynet.

Det førte til påtaler og påbud i fire af pengeinstitutterne. Fælles for de fire var, at de ifølge tilsynet i flere tilfælde benyttede en forkert anvendelse af nedskrivningsreglerne, hvilket medførte en for høj samlet værdiansættelse af landbrugskundernes aktiver.

NDA

Nordjyske Bank
I Nordjyske Bank gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Banken har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 30 mio. kr. for bankens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje kvartal 2014.

26BUS20090615-111611-5.jpg

Frøslev-Mollerup Sparekasse
I Frøslev-Mollerup Sparekassen gennemgik Finanstilsynet 15 udlån til landbrug, herunder de fire største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter, de fire største landbrugsudlån til øvrige landbrug og de to største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til et påbud om at tilpasse sparekassens tilgang for vurdering af landbrug og om at foretage yderligere nedskrivninger på ca. 3 mio. kr. for sparekassens samlede landbrugsportefølje.

Jan Ulsø Madsen

Jutlander Bank
I Jutlander Bank gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug fra den oprindelige Sparekassen Himmerland A/S, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Banken har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 6 mio. kr. for bankens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje kvartal 2014.

26BUS20090615-111611-5.jpg

Sparekassen Vendsyssel
I Sparekassen Vendsyssel gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Sparekassen har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 100 mio. kr. for sparekassens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje og fjerde kvartal 2014.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen