Berlingske Business

Tidligere Plesner-partner renset i sag om milliardsvindel

Nu er vejen banet for en åben kulegravning af Skat
Overskrift
Foto:
Nu er vejen banet for en åben kulegravning af Skat
Overskrift
ARKIVFOTO 2014 af SKAT Fredensborg- - Se RB 28/4 2016 04.15. Nu er vejen banet for en åben kulegravning af SkatTre hjemsendte chefer i sagen om udbytteskat kræver fuld offentlighed ved de tjenstlige forhør til efteråret. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2015) Foto:

Topadvokat Nikolaj Bjørnholm har ikke været involveret i sagen om udbyttesvindel, der kostede den danske statskasse 9,1 milliarder kroner, fastslår Advokatrådet. Sagen har haft store personlige konsekvenser for hovedpersonen selv.

Advokat Nikolaj Bjørnholm kan ånde lettet op. Advokatrådet har fastslået, at den tidligere Plesner-partner har rent mel i posen i en sag om udbyttesvindel, der har kostet de danske skatteborgere 9,1 milliarder kroner.

Det fremgår i et brev på Nikolaj Bjørnholms egen Linkedin-profil fra Advokatrådet, der er Advokatsamfundets bestyrelse og tilsynsførende myndighed med advokater. På baggrund af en redegørelse fra Nikolaj Bjørnholm har rådet besluttet »ikke at foretage sig yderligere i sagens anledning«, som det fremgår i afgørelsen.

Artiklen fortsætter under billedet
Afgørelse

Skat kaster millioner i skattely-projekt Skat opdager fejl i 1,

Nikolaj Bjørnholm var ellers mistænkt for at have rådgivet eller blåstemplet den britiske erhvervsmand Sanjay Shahs mulige bedrageri, som ved hjælp af falske dokumenter har fået udbetalt uberettigede aktieudbytte fra Skat.

Rådgav Shahs selskab

Nikolaj Bjørnholm har tidligere afvist at udtale sig, hvem han har rådgivet og henvist til tavshedspligten, men nu fortæller han til Berlingske, at han dog har rådgivet Sanjay Shahs selskab Solo Capital i andre sager.

»Jeg har ikke rådgivet Sanjay Shah personligt. Jeg har aldrig haft noget med ham at gøre, men jeg har rådgivet hans selskab Solo Capital, hvor jeg har ydet en fuldstændig afgrænset rådgivning eksempelvis omkring indholdet af den dansk-amerikanske dobbeltbeskatningsoverenskomst. Det har intet som helst at gøre med det snyderi, som angiveligt er foregået,« siger Nikolaj Bjørnholm.

Skat kaster millioner i skattely-projekt Skat får kritik for at

Nu siger du, at du har rådgivet Solo Capital. Du har tidligere udtalt, at du har tavshedspligt, og at du derfor ikke kunne sige noget om, hvem du har rådgivet. Hvorfor sagde du ikke, at du havde rådgivet Solo Capital i sin tid?

»Når jeg nu vælger at bekræfte, at jeg har rådgivet Solo Capital er det en konsekvens af at det allerede har været massivt omtalt i de danske medier og det faktum, at jeg har afgivet en redegørelse til Advokatrådet.«

Men bryder du så tavshedspligten nu?

»Nej, men det ville jeg gøre, hvis jeg fortalte dig i detaljer om, hvad jeg har rådgivet om eller viste dig min rådgivning. Men jeg synes godt, jeg kan tillade mig at sige noget helt generelt i lyset af sagen. Advokatrådet har bedt om en redegørelse om min relation til Sanjay Shah og eller hans selskab. Den redegørelse har de fået, og jeg har fortalt dem, hvad min rådgivning har gået ud på. Jeg har dokumenteret det med at sende dem den pågældende rådgivning,« siger Nikolaj Bjørnholm.

Konservative om udskudt reform: Tilståelsessag for minister

Rådgivning kostede jobbet

Hovedpersonen står fortsat inde for den rådgivning, han har ydet til Solo Capital, selvom han i marts måtte forlade sin stilling som partner i advokatfirmaet Plesner. Nikolaj Bjørnholm fortæller, at Plesner ikke ønskede at blive associeret med det pågældende rådgivningsfelt, trods rådgivningen er foregået i en tidligere stilling og fuldt ud efter bogen ifølge Advokatrådet.

»Det har haft store personlige og omdømmemæssige konsekvenser at blive bedt om at fratræde det firma, jeg var indehaver i. Den store opbakning jeg har fået den seneste måned fra klienter, kolleger og folk i skattemiljøet har glædet mig meget ligesom de hundredevis af henvendelser, som jeg har fået i lyset af Advokatrådets afgørelse,« siger Nikolaj Bjørnholm.

Sanjay Shah stod i marts opsigtvækkende frem i Børsen og fortalte, at ubetalingen af 9,1 milliarder kroner var blåstemplet af danske skatteadvokater, og at udbetalingen var lovlig.

dawdawd

Nikolaj Bjørnholm afviser endnu en gang, at det er hans rådgivning, der har blåstemplet svindlen. Han opfordrer Sanjay Shah til at lægge den påståede rådgivning frem for offentligheden.

»Jeg gentager min opfordring til Sanjay Shah om at fremlægge, hvad han er blevet rådgivet om. Det er ikke min rådgivning, der har blåstemplet det, som han hævder, at han kunne gøre lovligt. Der er kun én person, der er berettigede til at søge om at få udbytte tilbage, og det er den retsmæssige ejer. Der er ikke flere personer, der kan søge det samme udbytterefunderet. Det behøver man ikke at være skatteadvokat for at indse,« siger han.

Skatteminister

Nikolaj Bjørnholm har fungeret som skatteadvokat i 20 år, inden han for tre år siden skiftede til en stilling som partner i Plesner. Inden da var han blandt andet partner i advokatfirmaet Bech Bruun og i det finske advokatfirma Hannes Snellman.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen