Berlingske Business

Ti EU-lande vil have skat på finansielle handler

09BUSGERMANY-BUSINESS-20314.jpg
Ti EU-lande tog tirsdag et stort skridt mod at blive enige om at indføre skat på handler med værdipapirer for at begrænse spekulation. Arkivfoto: Reuters

En stærkt omdiskuteret skat på handel med blandt andet aktier og obligationer ser ud til at være på vej i ti EU-lande. Danmark vil stå udenfor, men det kan ikke udelukkes, at skatten alligevel kan få konsekvenser. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil derfor følge det nøje.

Efter næsten tre års forhandlinger nåede ti EU-lande tirsdag frem til lidt af et gennembrud, da de blev enige om rammerne for en ganske kontroversiel skat på finansielle trans­ak­tioner som handel med aktier, obligationer og finansielle produkter som optioner.

Mens de ti lande – anført af Frankrig og Østrig – og med Tyskland på holdet – er enige om de overordnede rammer, udestår den konkrete udmøntning, og djævlen ligger i denne sag i høj grad i detaljen.

Aktiegave2_brevkassen

Nok så vigtigt skal det nu undersøges, hvad effekten vil være for realøkonomien og pensionssystemer samt for hvert enkelt land. Helt centralt er niveauet for skatten heller ikke fastsat, ligesom det er uvist, om indtægterne skal gå til bestemt formål eller blot løbende glide ind i staternes husholdning.

Danmark vil ikke være med

For de 18 EU-lande, som ikke vil være med – herunder Danmark – er det endnu uvist, om det kan få konsekvenser. Eksempelvis er Tyskland blandt de ti lande, som ønsker skatten, og flere danske banker har aktiviteter i Tyskland, ligesom masser af danskere investerer i tyske aktier.

»Vi er på vagt over for, om det, de beslutter, vil få virkning for de andre lande. Det ændrer ikke noget ved Danmarks opfattelse af, at vi ikke vil deltage i den skat,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

31BUSaktier.jpg

Han mener, at betænkeligheder ved konsekvenserne er en af grundene til, at det har varet så længe for de ti lande at blive enige.

»Sverige har haft erfaringer med det, og der flyttede en hel del af handlen til London og en del flyttede faktisk også til København. Så jeg tror, at de lande, der har prøvet det, er vaccinerede imod det,« siger finansministeren.

Selve forhandlingerne er foregået mellem 11 lande, men Estland sprang fra til sidst. Dermed er de ti lande, som umiddelbart ønsker at indføre en sådan skat, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Østrig, Belgien, Grækenland, Portugal, Slovakiet og Slovenien.

Ønske om at begrænse spekulation

En af grundideerne i at beskatte finansielle transaktioner er en tro på, at det kan begrænse spekulation. Derfor vil køb og salg samme dag også være omfattet. Men en hel del detaljer udestår altså, og EU-Kommissionen skal nu komme med et nyt forslag baseret på de rammer, som de lande har stukket ud.

I det oprindelige forslag fra EU-Kommis­sionen er skattetaksterne sat til 0,1 procent på aktier og obligationer, mens der er foreslået 0,01 procent på handel med afledte produkter som optioner.

Lauritzen

Det er Østrigs finansminister, Hans Jörg Schelling, der har været pennefører på aftalen, og han talte om et »gennembrud« efter tirsdagens finansministermøde i Bruxelles.

»Vi har nået et kompromis og dermed taget et væsentligt, måske endda afgørende, skridt. Det næste skridt bliver at få de tekniske detaljer på plads, herunder skatte­niveauet. Målet er at få afklaret alle disse detaljer i løbet af første halvår 2016,« sagde Schelling.

fly

Efter mødet understregede Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, på vegne af Luxembourgs EU-formandskab, at der stadig kun er tale om en potentiel aftale, samt at de andre lande vil holde nøje øje med konsekvenser.

»En hel del lande er bekymrede for betydningen for landene udenfor, og jeg har understreget, at processen skal være inkluderende, så vi alle bliver informeret undervejs.«

Ikke mindst den britiske finansminister, George Osborne, talte med store ord på den offentlige del af mødet og sagde, at Storbritannien vil »tage skatten til domstolene«, hvis den får nogen som helst negativ effekt for Storbritannien.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen