Berlingske Business

Svenskere køber Danmarks største andelsboligforening

Hostrup
Andelsforeningen Hostrups Have blev i december begæret konkurs af Nykredit. Det skete, efter Hostrups Have har besluttet at nedsætte huslejen, så foreningen ikke har penge til at betale Nykredit. Foto:

Et langt slagsmål med Nykredit førte i sidste ende til, at landets største andelsboligforening sidste år gik konkurs. Nu er ejendommen solgt for et milliardbeløb, mens Nykredit taber et trecifret millionbeløb.

Landets største andelsboligforening, Hostrups Have, er blevet solgt til Heimstaden for 1,69 milliarder kroner.

Det meddeler det svenske ejendomsselskab og Nykredit onsdag eftermiddag.

Hostrups Have på Frederiksberg blev begæret konkurs af Nykredit december sidste år, efter at andelsforeningen havde besluttet sig for at nedsætte huslejen, så foreningen ikke ville have penge til at betale Nykredit. Efterfølgende gik andelsforeningen konkurs, og siden har ejendommen været til salg. Det har tidligere været fremme, at forventningen var, at Hostrups Have ville være solgt inden sommerferien. Heimstad overtager ejendommen 1. september.

Det betyder også, at andelshaverne den dag ikke længere er andelshavere, men automatisk overgår til at blive lejere på de vilkår, som Heimstaden fastsætter. De penge, som andelshaverne i sin tid har betalt i indskud for andelsbeviset og efterfølgende har brugt for forbedringer, blev tabt, da foreningen blev erklæret konkurs.

Trecifret milliontab

Andelsboligforeningen havde ved konkursen lån for 1,1 milliarder kroner, og derudover havde foreningen en swap-aftale, som har en negativ værdi på 900 millioner kroner. Foreningen havde dog langt fra værdier, der modsvarede gælden – seneste vurdering af ejendommen før konkursen lød på 745 millioner kroner.

08BUSHostrups-Have-175609.jpg

Som hovedkreditor i konkursboet kan Nykredit på baggrund af salgsaftalen tilbageføre nedskrivninger og værdiregulere positivt for samlet ca. 750 millioner kroner. Nykredit Bank havde før salget nedskrevet og værdireguleret negativt for samlet ca. 1 milliarder kroner på Hostrups Have, og de resterende ca. 250
millioner kroner anses nu for at være endeligt tabt.

»Vi er tilfredse med prisen, men fortsat ærgerlige over, at denne sag endte med en konkurs. For Nykredits vedkommende betragter vi nu sagen som afsluttet,« siger direktør i Nykredit Bank, Henrik Rasmussen, i meddelelsen.

Danmarks største

Andelsboligforeningen Hostrups Have blev stiftet i 2007, da de daværende lejere købte ejendommen med omkring 680 boliger og 30 erhvervslokaler for omkring 1,1 milliard kroner af Lægernes Pensionskasse. Finansieringen blev dengang sikret hos Nykredit. Som Berlingske i forbindelse med konkursen kunne berette, så var det ifølge et tidligere bestyrelsesmedlem for usikkert at tage et variabelt forrentet lån og for dyrt at tage et fastforrentet lån. Derfor kom finansieringen til at indeholde både rentetrappe og swapaftale.

Swapaftalen betød, at Hostrups Have optog et variabelt forrentet lån, men byttede sig til et fastforrentet lån. Dette lån havde en lavere rente end et almindeligt fastforrentet lån. Rente­trappen medførte, at den faste rente trinvis skulle stige fra 3,65 procent i 2007 til 6,2 procent i 2028. Formålet var at opnå budgetsikkerhed i lang tid fremover.

Worried couple checking bank account online

Men i årene efter stiftelsen og frem til december sidste år var rente­udviklingen nedadgående, og det medførte, at Hostrups Haves rente på lånene blev forholdsmæssigt høje, samt at swapaftalen altså fik en negativ værdi på dengang omkring 900 millioner kroner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen