Berlingske Business

Storbank ser lysere på økonomien

Nordea
Privatøkonomien ser ifølge storbanken Nordea ud til at blive redningsplanken for dansk økonomi. (Foto: Torben Åndahl/Scanpix 2016) Foto:

Nordeas økonomer lægger vægt på, at husholdningerne har løsnet lidt for den stramme pengepung, så et øget forbrug begynder at stimulere økonomien.

Privatøkonomien ser ifølge storbanken Nordea ud til at blive redningsplanken for dansk økonomi. Livsnerven, kalder banken det ligefrem i sin nye prognose for økonomien, der forudser en vækst på 1 procent i år og 1,7 procent til næste år.

»Den væsentligste forklaring på den stigende vækst skal findes hos husholdningerne, der omsætter en del af den forøgede købekraft til et større forbrug. Det udmøntes navnlig i en stigende efterspørgsel efter serviceydelser og et rekordstort bilsalg, mens salget i de danske detailbutikker til gengæld udvikler sig meget svagt,« skriver cheføkonom i Nordea Helge Pedersen i prognosen.

Baggrunden er, at danskerne oplever vækst i reallønnen, stigende beskæftigelse, højere boligpriser og meget lave renter. Men danskerne har ikke helt sluppe krisebevidstheden. Fremgangen i privatforbruget er kun moderat, fordi danskerne ikke optager lån i nær så stort omfang som inden finanskrisen.

På samme måde er der ifølge Nordea også grænser for, hvor længe boligmarkedet giver medvind.

Medier: Nordea-chefer i Rusland benytter skattely-selskab

»Boligpriserne har budt på fornyede stigninger i år, og priserne er på landsplan tilbage på før-krise niveauet. Men der er også tegn på, at boligmarkedet efterhånden har nået et mætningspunkt. Renten har nok nået bunden, og kravet om en egenfinansiering på 5 procent samt forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder vil medvirke til at begrænse stigningspotentialet i boligpriserne over de kommende år,« skriver Helge Pedersen.

Modsat privatforbruget er en af de andre store motorer i økonomien, eksporten, udfordret primært på grund af et betydeligt dyk i søtransporten.

»Også vareeksporten har udviklet sig relativt svagt, men det skyldes dog primært en lavere eksport af olie og gas fra Nordsøen. Opgjort uden søtransport og råstoffer har den underliggende eksport klaret sig noget bedre. Med udsigterne til en solid efterspørgsel på de vigtigste eksportmarkeder i Tyskland, Sverige, USA og Storbritannien er der gode muligheder for, at eksportvæksten igen vil stige,« hedder det i prognosen.

Vestas

En af de store økonomiske jokere i den nærmeste fremtid er den kommende britiske EU-afstemning.

»Hvis briterne skulle stemme for at forlade EU (Brexit), må det ventes, at den britiske økonomi vil lande 2-3 procent lavere over de kommende år i forhold til en situation med fortsat medlemskab af EU. Vi venter også, at væksten i resten af Europa vil blive påvirket negativt i tilfælde af Brexit, og der kan i givet fald ventes en betydelig nervøsitet og volatilitet på de finansielle markeder,« konkluderer Helge J. Pedersen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen