Berlingske Business

Statens topadvokat truet med Advokatnævnet i Capinordic-sag

Carsten fode
Carsten Fode. ARKIVFOTO. Foto:

Capinordic-direktør truede Finansiel Stabilitets advokat Carsten Fode med advokaternes domstol, hvis Fode førte erstatningssag mod ham. Derefter tog Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten over.

Først agerede Carsten Fode uvildig undersøgende advokat over for Henrik Juul, som tidligere var direktør for den krakkede Capinordic Bank – så smækkede Fode pludselig et erstatningskrav på 400 mio. kr. på bordet, og det er i strid med god advokatskik, mener Henrik Juul og hans advokat.

Sådan lyder Capinordic-folkenes version af forløbet i månederne efter Capinordic Banks konkurs i begyndelsen af 2010, hvor det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet overtog banken og bad partner i Kromann Reumert Carsten Fode undersøge begivenhederne, der ledte frem til konkursen.

Carsten Fode tog kontakt til en række medarbejdere i Capinordic Bank, herunder bankens direktør frem til januar 2010, Henrik Juul, som indvilgede i at bistå ham:

»Jeg fik den opfattelse, at Carsten Fode var en uvildig advokat, som ønskede at komme til bunds i sagen. Carsten Fode tilkendegav på intet tidspunkt, at han kunne komme til at føre erstatningssag mod mig. Fode fik dermed en række oplysninger, som han ikke ville have fået, hvis han havde fortalt, at oplysningerne blev indhentet med henblik på at anlægge sag mod mig,« siger Henrik Juul.

tirsdag

Den tidligere Capinordic Bank-direktør deltog derfor i to interview-møder med Carsten Fode, og Henrik Juul gav advokaten adgang til sin mailboks. Stor var Henrik Juuls overraskelse derfor, da han modtog et såkaldt krævebrev fra Carsten Fode, der på vegne af Finansiel Stabilitet krævede en erstatning på 400 mio. kr. af Henrik Juul og to af bankens tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov.

At Henrik Juul følte sig taget ved næsen er ikke så mærkeligt, vurderede hans daværende advokat, Georg Lett fra Lett Advokatfirma. Det var i strid med god advokatskik, at Carsten Fode først optrådte som uvildig advokat for bagefter at føre erstatningssag mod Henrik Juul, konkluderede advokat Lett:

»Jeg vil derfor opfordre dig til at fralægge dig hvervet som Finansieringsselskabets advokat i erstatningssagen. Såfremt du indgiver stævningen mod Henrik Juul på Finansieringsselskabets vegne, agter jeg at indgive klage over din adfærd til advokatnævnet,« skrev Georg Lett til Carsten Fode i september 2010 og fortsatte med følgende salve:

»Det er uklart, om det hele tiden har været tanken, at du skulle føre erstatningssagen, såfremt Finansieringsselskabet vurderede, at der var grundlag for erstatningskrav, men såfremt dette er tilfældet, burde du fra start have flaget denne dobbeltrolle,« skrev Georg Lett og fortsatte:

»Såfremt du først har fået hvervet med at føre erstatningssagen efter afslutningen af advokatundersøgelsen, er det min opfattelse, at du vil være inhabil ved påtagelsen af hvervet, fordi du som uvildig undersøger har haft adgang til oplysninger, som du ville være afskåret fra at få i rollen som advokat for Finansieringsselskabet.«

12BUSLasse-Lindblad-3.jpg

Henrik Juul og Georg Lett fik ikke svar på brevet, men i december 2010 modtog Henrik Juul en stævning på vegne af Finansiel Stabilitet – ikke fra Carsten Fode – men fra advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

»Jeg har aldrig fået nogen forklaring på, at det pludselig var Boris Frederiksen, der skulle føre erstatningssagen mod mig, så jeg ved ikke, om det var Georg Letts brev, der betød, at Kammeradvokaten blev sat ind,« siger Henrik Juul.

Berlingske har bedt Carsten Fode opklare spørgsmålet, men han er ikke vendt tilbage. Heller ikke Finansiel Stabilitet er behjælpelig. Vicedirektør Marianne Simonsen siger, at det statslige oprydningsselskab ikke ønsker at oplyse yderligere om sagen.

12BUSLasse-Lindblad-3.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen