Berlingske Business

Stærk slutspurt giver Nordea mindre resultatfremgang

NORDEA-RESULTS/
Overskrift
Foto:
 

2016 blev et begivenhedsrigt år for Nordens største bank, Nordea, men resultatmæssigt er der ikke de store forandringer i forhold til året før. Et stærkt fjerde kvartal hjælper til, at bundlinjen stiger med tre procent til 3.766 mio. euro.

Netterenteindtægterne falder hos Nordea, men storbanken har samtidig formået at skære omkostningerne til, og derfor kan Nordea torsdag morgen præsentere et regnskab for 2016 med en mindre fremgang på bundlinjen.

Efter skat tjente Nordea 3.766 mio. euro i 2016, hvilket er en stigning på tre procent i forhold til resultatet efter skat på 3.662 mio. euro i 2015.

Særligt sagen om skattely i Panama medførte stor virak omkring Nordea i løbet af året, og efterfølgende har banken måttet erkende, at tusindvis af kunder har forladt banken. En opgørelse fra Voxmeter viser ifølge mediet Finans, at 40.000 kunder forlod Nordea i 2016. Et tal, som Nordea ikke kunne genkende, men ikke desto mindre var retningen korrekt, lød det fra Nordea.

Nordea NORDEA BOKSLUT

Kundeafgangen har formentlig været med til at lægge pres på toplinjen, hvor nettorenteindtægterne falder med fem procent til 4.727 mio. euro. De samlede indtægter falder beskedne to procent til 9.927 mio. euro.

Samtidig er omkostningerne dog også bragt ned med tre procent til 4.800 mio. euro.

 

Resultatfremgangen i 2016 skyldes i høj grad, at Nordea opnåede et særligt stært resultat i fjerde kvartal. Overskuddet lyder på 1.100 mio. euro, hvilket er en fremgang på 24 procent i forhold til tredje kvartals resultat. Ifølge estimater samlet af Ritzau Finans havde analytikere ventet et resultat i kvartalet på 839 mio. euro.

Thomas Mitchell

Nordeas resultat i 2016 giver en egenkapitalforrentning på 11,5 procent mod 12,3 procent i 2015.

»2016 var formentlig det mest begivenhedsrige år i Nordeas historie. Oven i samfundsøkonomiske og regulatoriske udfordringer for sektoren håndterede Nordea stor mediebevågenhed og gik i gang med et omfattende omstillingsprogram. Som led i programmet har vi bl.a. ændret bankens juridiske struktur, og vi er stolte af, at vi i 2016 lancerede det første produkt i vores nye kernebanksystem,« udtaler koncernchef Casper von Koskull og fortsætter:

»På trods af en udfordrende situation på indtægtssiden i 2016 forbedrede vi vores nettorentemarginal hen over året, tilgangen til vores kapital under forvaltning var rekordhøj, og vores stærke position inden for virksomhedsrådgivning blev cementeret. Omkostningsudviklingen og kreditkvaliteten er i tråd med tidligere udmeldte forventninger. Den egentlige kernekapitalprocent steg 190 bp i 2016 til 18,4, og egenkapitalforrentningen var 11,5 pct.1,2 Bestyrelsen foreslår et udbytte på EUR 0,65 pr. aktie.«

I december kom det frem, at Nordea på en række investormøder havde fortalt om, hvordan banken i fremtiden i højere grad end i dag vil tilpasse produkterne og løsningerne til de enkelte kundegrupper. Derfor havde flere analytikere ventet, at Nordea i dag ville præsentere en nye strategi.

Det har Nordea ikke udsendt i forbindelse med regnskabet, men koncernchef Casper von Koskull udtaler, at den strategiske retning er klar.

»2017 ventes også at blive et begivenhedsrigt år, og vi er godt forberedt til at håndtere udfordringerne. Vores strategiske retning er klar. Takket være vores stærke balance og robuste forretningsmodel kan vi investere yderligere i vores platform som led i omstillingen af banken. Vi vil fortsat have fokus på at skabe en fuldt digital platform, forbedre kundetilfredsheden og omstille organisationen til at være den bedste inden for compliance med en stærk etik og en værdibaseret kultur, der gør, at vi kan opfylde vores forpligtelser over for samfundet og skabe værdi for både kunder og aktionærer,« siger Casper von Koskull.

billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen