Berlingske Business

Sporing med GPS på biler kan stride mod persondataloven

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik Venstre klar til at
Datatilsynet vurderer, at det kan være ulovligt, når forsikringsselskaber anvender gps-sporing på biler, unden kundernes accept. Foto:

Når forsikringsselskaber sporer via GPS, kan de ende med mange ulovlige oplysninger, siger Datatilsynet.

Det kan være i strid med persondataloven, hvis forsikringsselskaber sporer kunders biler via gps.

Det siger Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet, til Ritzau.

»Ifølge persondataloven skal det være nødvendigt, hvis man søger oplysninger. Derudover må man ikke indsamle flere oplysninger, end man reelt har brug for. Men når man sporer noget via GPS, får man mange forskellige oplysninger. Og måske også fra andre end den, der ejer bilen, hvis den for eksempel bliver lånt af en veninde. Derfor virker det ikke helt godt, når forsikringsselskaber i mindst tre tilfælde har spioneret mod kunders biler i Danmark,« siger hun.

Tirsdag: Forsikringsselskaber

»Umiddelbart virker det ikke til, at denne form for GPS-sporing er i overensstemmelse med persondataloven,« siger Birgit Kleis.

Formålet med overvågningen har været at spore, om kunden snød forsikringsselskabet, og metoden er godkendt af branchen selv.

Hans Kristian Skibby

Ifølge Forsikring og Pensions eget kodeks for undersøgelse af mistanke om forsikringssvindel fra april 2013, må selskaberne gerne bruge GPS-sporing, så længe de ikke overtræder straffeloven ved at bevæge sig ind på privat område.

Men det har fået kritik af både politikere og Forbrugerrådet Tænk, som mener, at der skal være klarere regler på området.

lars

Ifølge Birgit Kleis må man som kunde først og fremmest få afklaret, om ens forsikringsselskab har sporet en, og om de har gjort det uden først at give besked om det. Hvis de har, kan man bede om at få slettet oplysningerne.

»Hvis man vil gå videre i sagen, kan man klage til Datatilsynet, som vil gennemgå sagen, og hvis der hold i det, kan vi udtale kritik. Ellers må man anmelde det til politiet for overtrædelse af persondataloven. Men det er Finanstilsynet, som er myndighed for forsikringsselskaberne, så det er også muligt at henvende sig der,« siger Birgit Kleis.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen