Berlingske Business

Spektakulært retsopgør fortsætter: Roskilde Bank-direktører skal igen for retten

Niels Valentin Hansen afhøres i sagen om den krakkede Roskilde
Niels Valentin Hansen, tidligere adm. direktør for den krakkede Roskilde Bank ankommer til Østre Landsrets afdeling i Søborg mandag d. 19 juni 2017. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017) Foto:

Finansiel Stabilitet anker frifindelsen af Roskilde Banks tidligere ledelse i stort erstatningskrav, men revisionen går fri. Det oplyser Finansiel Stabilitet i en pressemeddelelse.

Finansiel Stabilitet anker frifindelsen af Roskilde Banks tidligere ledelse i stort erstatningskrav. Det oplyses i en pressemeddelelse.

I sagen var blandt andre tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen, den tidligere bestyrelse og revisionsfirmaet EY sagsøgt for en milliard kroner plus renter for sin ageren op til Roskilde Banks kollaps.

16BUSRoskilde-Banks-ledelse.jpg

Ved domsafsigelsen i november blev driften af banken kritiseret af dommerne, men alle blev frifundet for erstatningsansvar.

»Bestyrelsen i Finansiel Stabilitet har besluttet at anke dele af dommen. Landsretten konkluderer i sin dom af syvende november 2017, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken, men at der ikke er grundlag for et generelt erstatningsansvar for driften af banken,« skriver Finansiel Stabilitet i meddelelsen.

Niels Valentin Hansen

For en måned siden blev den tidligere ledelse og revision frifundet for erstatning i Østre Landsret, men nu har bestyrelsen i Finansiel Stabilitet med tidligere Nykredit-direktør Peter Engberg i spidsen besluttet at anke dele af dommen.

Landsretten konkluderede i sin dom af 7. november 2017, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken, men at der ikke er grundlag for et generelt erstatningsansvar for driften af banken, fordi Finansiel Stabilitet og oprydningsselskabets advokater fra advokatkontoret Gorrissen Federspiel ikke havde opgjort tabet af engagementerne.

Ifølge Finansiel Stabilitet vil ankesagen omfatte konkrete aktiekreditter samt konkrete udlånsengagementer, herunder et aktielån til køb af Roskilde banks aktier, hvor Østre Landsret fandt, at bestyrelse og direktion har handlet ansvarspådragende, men hvor der ikke er fremlagt den fornødne dokumentation for det lidte tab. Det konkrete lån på næsten en kvart milliard kr. blev ydet til den tidligere direktør for Roskilde-festivalen Henrik Rasmussen - til trods for, at han kun havde en indtægt på en mio.kr. om året og kun kunne servicere lånet, hvis bankaktierne steg.

Hans Peter Terp

Finansiel Stabilitet vil under ankesagen gøre gældende, at der gælder et skærpet ansvar for ledelsen i en finansiel virksomhed, ligesom der vil ske dokumentation af tab på den måde, som Østre Landsret har efterlyst.

Flere personer, som var blandt de sagsøgte i landsretten, kan dog ånde lettet op. Det drejer sig om bankens tidligere underdirektør Allan H. Christensen og den eksterne revision Ernst & Young, som ikke omfattes af ankesagen. Når revisionen er ude, reduceres oprydningsselskabets chance for at få en større erstatning i kassen markant.

Finansiel Stabilitets erstatningskrav lød på en milliard kr., men den generelle vurdering er, at kun revisionsfirmaet i kraft af sin ansvarsforsikring ville være i stand til at finde et større erstatningsbeløb. I ankesagen kræver Finansiel Stabilitet en erstatning på 350 mio. kr.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen