Berlingske Business

Spar Nord-topchef: Faldende renteindtægter tynger

lasse
Lasse Nyby, direktør Spar Nord Foto:

Spar Nords regnskab for tredje kvartal bærer præg af, at banken efter en periode med god vind i ryggen er kommet ind i en periode med sidevind. Sådan lyder meldingen fra bankens administrerende direktør, Lasse Nyby til Ritzau Finans.

»Tredje kvartal bærer præg af, at vi efter en periode med god rygvind er kommet ind i en periode hvor der er lidt mere vindstille på aktivitetssiden. Både netto rente- og gebyrindtægter falder og ligger lavere i tredje kvartal end i andet kvartal, siger bankens administrerende direktør«, Lasse Nyby.

Nettorenteindtægterne faldt til 417,3 mio. kr. mod 478,5 mio. kr. i tredje kvartal året før, mens nettoindtægterne næsten var uændrede på 221,9 mio. kr. mod 224,6 mio. kr. sidste år.

spar nord

»Faldet i nettorenteindtægterne skyldes, at udlånet er faldet i den her periode, og rentemarginalen er for nedadgående. Desuden ser vi ekstremt lave renteniveauer, der gør forretningen svær. Vores obligationsbeholdning på 16-17 mia. kr. har normalt givet kvartalsvise renteindtægter på omkring 75 mio. kr., men nu ligger vi omkring 40-50 mio. kr., og så mangler der pludselig 25 mio. kr.«, siger Lasse Nyby.

Lasse Nyby fortæller, at der har været pres på udlånsmarginalen, som banken har kunnet kompensere for helt ind til tredje kvartal, men fremadrettet er marginalen svær at kompensere for.

Landbrug

»Den samlede rentemarginal var 15 basispunkter lavere i 3. kvartal, end den var i 2. kvartal, hvilket afspejler, at det ikke længere har været muligt at reducere indlånsmarginalen i samme grad som udlånsmarginalen er blevet presset«, skriver banken i regnskabet.

Faldet i rente- og gebyrindtægterne afspejles i et dyk i basisindtægterne, der landede på 695,5 mio. kr. i tredje kvartal mod 782 mio. kr. i samme periode sidste år.

Lasse Nyby

»Basisindtægterne falder, og det skyldes stort set udelukkende vores netto renteindtægter og kursreguleringer. Indtægterne er dog også er påvirket af, at vi ikke længere har en andel af Nørresundby Bank«, siger Lasse Nyby. Spar Nords andel af Nørresundby Bank blev solgt i forbindelse med fusionen med Nordjyske Bank i første kvartal.

På nedskrivningssiden er der godt nyt for Spar Nord, og bankens nedskrivninger til 73,8 mio. kr mod 128 mio. kr. i samme kvartal 2014.

Danske Bank

»Vi nedskriver samlet 74 mio. kr. i kvartalet, men på landbrug nedskriver vi 97 mio. kr. Til gengæld fører vi 23 mio. kr. tilbage på privat- og erhvervskunder, det vil sige alt andet end landbrug. Men der er ikke noget der tyder på en væsentlig forbedring af landbruget i 2016«, siger Lasse Nyby.

Tendensen bekræftes henover årets første ni måneder.

»Ud af samlede nedskrivninger på 240 mio. kr. kan 236 mio. kr. tilskrives landbruget, hvilket dokumenterer, at alle andre kunder har det fornuftigt«, siger Lasse Nyby, der heller ikke ser store risici - uden for landbruget - i tilfælde af, at de nuværende lave renteniveauer forsvinder.

Lån og Spar Bank

På bundlinjen ender resultatet før skat på 187,8 mio. kr. mod et resultat på 249,1 mio. kr. i samme periode året før. For årets første ni måneder er resultatet det bedste i bankens historie, understreger Lasse Nyby.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen