Berlingske Business

Spar Himmerland er også sigtet for kursmanipulation

Banker sigtet for grov kursmanipulation
Her ses hovedsædet for Sparekassen Himmerland i Års i Himmerland. Foto:

Ligesom den hårdt prøvede Vestjysk Bank meddeler, at den tirsdag har modtaget en sigtelse fra politiet om kursmanipulation af »særlig grov« beskaffenhed, er Sparekassen Himmerland også sigtet.

I kølvandet på Vestjysk Banks udmelding om, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har sigtet banken for kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed, meddeler Sparekassen Himmerland, at også den samt den tidligere direktør og en tidligere medarbejder er sigtet i samme sag.

I en børsmeddelelse tirsdag efter børslukning udtrykker sparekassen undren over sigtelsen, som omhandler perioden mellem 22. september 2008 til og med den 30. september 2008. Her skal Vestjysk Banks tidligere direktør Frank Kristensen have indgået aftale med Sparekassen Himmerland om gensidige aktieopkøb umiddelbart før 22. september 2008. I perioden frem til 30. september indlagde Vestjysk Bank købsordrer på Sparekassen Himmerland-aktien, der dermed blev holdt kunstigt oppe, og som var en aftale mellem de to pengeinstitutter.

Men ifølge sparekassen har Finanstilsynet kendt til aktiehandlerne.

»De få aktiehandler, som der nu rejses sigtelse for, har Sparekassen selv gjort Finanstilsynet opmærksom på i brev af 3. februar 2012. SØK har tidligere meddelt, at der ikke var baggrund for en sag, og Sparekassen har ikke set nyt materiale, som skulle betyde, at der nu kommer en sigtelse,« lyder det i meddelelsen fra sparekassen, som fortsætter:

»Handlerne har været kendt i halvandet år, og Sparekassen har ikke tillagt handlerne en ulovlig betydning, da det ikke er ualmindeligt, at pengeinstitutter har beholdninger af hinandens aktier. Hvis det imidlertid viser sig, at der er foregået noget ulovligt, så tager Sparekassen selvfølgelig stærkt afstand fra det.«

I sin børsmeddelelse citerer Vestjysk Bank fra sin sigtelse:

»En del af Vestjysk Bank A/S’ køb af sparekassens aktier skulle ske ved, at Vestjysk Bank A/S fortløbende indlagde købsordrer på NASDAQ OMX til kurs 590 faldende til 570 for derved at sikre, at aktien ikke faldt under denne kurs,« står der med tilføjelsen:

»Aftalen blev effektueret ved, at banken i perioden fra den 22. september 2008 til den 30. september 2008 indlagde købsordrer på NASDAQ OMX til kurs 590 faldende til 570 og derved købte 2.080 aktier til en samlet kursværdi af 1.121.865 kr., hvilket bevirkede, at kursen på sparekassens aktier i den angivne periode blev holdt kunstigt oppe på det mellem Vestjysk Bank A/S og Sparekassen Himmerland A/S aftalte niveau.«

Sigtelsen minder meget om den såkaldte EBH-sag, hvor tidligere bankdirektører og mellemledere i EBH Bank og Sparekassen Himmerland var sigtet for at have holdt hånden under aktiekurserne. Dommen blev afsagt i marts i år og lød på fem måneders ubetinget fængsel til de tidligere direktører Finn Strier Poulsen og Svend Jørgensen, mens mellemlederne hver fik tre måneders fængsel.

Vestjysk Bank, der har den danske stat som hovedaktionær med 54 procent af aktierne, oplyser i fondsbørsmeddelelsen, at banken samarbejder fuldt ud med SØIK, der tirsdag har foretaget undersøgelser i Vestjysk Bank.

Bankens nuværende direktør, Vagn Thorsager, oplyser videre, at ledelsen ikke har nogen kommentarer til sigtelsen, så længe undersøgelsen pågår.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen