Berlingske Business

Spæde tegn på styrke i finanssektoren

Ritzau Plus historie fredag - virksomheder vil købe grønt
Nykredit Banks seneste kvartalsregnskab er et godt eksempel på, hvad der kan være på vej af positive nyheder i andre banker de kommende kvartaler. Foto:

Danske banker og realkreditinstitutter viser nu de første spæde tegn på en tilbagevenden til mere normale forhold efter fem års finanskrise, hvor netop bankerne har været ekstremt hårdt ramt af milliardstore udlånstab og realkreditten af udhulede pantsikkerheder på grund af store prisfald på ejendomsmarkedet.

Det er konklusionen af to analyser i Økonomisk Ugebrev.

Økonomisk Ugebrev har dels analyseret udviklingen i 20 aflagte bankregnskaber for 2. kvartal 2013 undtaget storbankerne Danske Bank og Nordea. Udviklingen i udlånstabene er kortlagt. Og dels af Nykredit og Realkredit Danmarks seneste kvartalsregnskaber, hvor der er sat fokus på udviklingen i »overbelåningen« ud over 80 procent belåningsgrænsen og kravene til supplerende SDO-sikkerhedsstillelser.

til bms f Henrik Sass Larsen (S)

Nykredit Banks seneste kvartalsregnskab er et godt eksempel på, hvad der kan være på vej af positive nyheder i andre banker de kommende kvartaler.

»I 1. kvartal 2013 havde Nykredit Bank samlede nedskrivninger på 217 mio. kr., men på grund af de bedre forhold kunne banken tilbageføre skønsmæssigt mindst et par hundrede millioner kroner som indtægt fra korrektivkontoen på fire mia. kr. Det betød, at banken netto kunne indtægtsføre 51 mio. kr. i 2. kvartal efter de almindelige tabshensættelser,« skriver ugebrevet.

»Vi ser fortsat en opdrift af nye nedskrivninger på privatkunder og mindre erhvervskunder, men niveauerne er acceptable. Nedskrivningsbehovet på nogle engagementer har samtidig vist sig at være lavere end tidligere, og det har givet grundlag for tilbageførsel af tidligere hensættelser. Det kan godt være, at når vi kommer længere frem, at vi vil sige at dette var vendepunktet,« siger Nykredit Bank-direktør Bjørn Mortensen.

26BUSMICHAEL-MOELLER-KARRIE.jpg

Han oplyser også, at det er en generel bedring af forholdene, der har udløst de tilbageførte hensættelser.

»Hovedparten af bankerne er i dag så velpolstrede på grund af meget store akkumulerede hensættelser, at selv en svag bedring af markedsforholdene vil give grundlag for tilbageførsel af de tidligere hensættelser som indtægter. Det vil kunne løfte bankernes bundlinjer markant, hvis dansk økonomi og ejendomspriserne fortsætter den positive tendens,« skriver ugebrevet, der samtidig fremhæver, at det aftagende pres på realkreditinstitutternes kapitalforhold kan betyde, at de internationale ratingbureauer skruer ned på deres kapitalkrav.

Ugebrevet pointerer også, at det er vigtigere, at den aktuelle kreditklemme, som er udløst af tilbageholdenhed med at låne penge ud i banker og realkredit, kan blive lempet, hvis de finansielle virksomheder nu kan se, at det går fremad.

»I virkeligheden bugner mange banker af likviditet, efter at indlånsunderskuddene i mange banker de senest år er ændret til indlånsoverskud,« konkluderer ugebrevet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen