Berlingske Business

Skat sylter snydere

Skat sylter snydere - 1
Foto:

Selv om Danmark virker som transitland for udenlandske skatteunddragere, skal danske myndigheder ikke skærpe kontrollen, siger Skat. Og sender aben videre til bankerne.

Den finansielle underverden har fået øjnene op for danske selskaber og deres potentiale til brug for skatteunddragelse. Ifølge kritikere skyldes opmærksomheden ikke bare gunstige regler og en let adgang til selskaber, men også at myndighederne har så få ressourcer, at kontrollen med pengestrømmene er tæt på ikke-eksisterende.

Kritikken kommer bl.a. fra Dansk Told- og Skatteforbund, der advarer om, at omlægninger og besparelser nu har nået et omfang, hvor det truer kvaliteten af kontrollen. Dermed er fagforbundet på linje med rådgivende skatterevisor Christen Amby, der kom med en lignende advarsel i fredagens Business.

Problemet ligger dog et helt andet sted, hvis man spørger i Skat:

»Det er selvfølgelig beklageligt, hvis Danmark bliver brugt af skatteunddragere, og jeg vil ikke afvise, at det er et problem. Men spørgsmålet er, hvad vi kan kontrollere i Danmark, snarere end et spørgsmål om ressourcer,« siger Rasmus Andersen, skattedirektør i enheden for store selskaber.

Medaljens bagside
Baggrunden er i virkeligheden en positiv historie, hvor Danmark fremstår som et attraktivt sted at stifte virksomheder pga. et godt image, en liberal selskabslovgivning og stabile forhold.

Det tiltrækker stadigt flere udlændinge, og udbydere af danske selskaber melder om kraftig stigende interesse.

Bagsiden af den historie er imidlertid, at det også tiltrækker svindlere, der bl.a. udnytter en gunstig skatteaftale med USA, som gør Danmark til et populært sidste stop, når sorte penge skal ud af Europa.

Men pengestrømmene er under Skats radar.

»Vores fokus retter sig mod omgåelser af dansk skattepligt. Det betyder som udgangspunkt, at der skal være aktivitet i det danske selskab - når der blot er tale om penge, som strømmer igennem et dansk holdingselskab, er der ikke noget at beskatte,« forklarer Rasmus Andersen.

Alene i årets første kvartal kom der 3,4 mia. kr. ind i danske holdingselskaber fra udlandet, og en betragtelig del af det beløb er netop blot penge på gennemrejse.

Ikke et dansk problem
Det er en fordel, når danske selskaber bliver mere attraktive for udlændinge, bl.a. fordi det giver basis for en følgeindustri - men sker det på andre landes bekostning, kan Danmark i yderste konsekvens ende som international paria på linje med Schweiz og Liechtenstein.

Selv om Danmark virker som transitland i skatteunddragelse, er det dog ikke isoleret set et dansk problem ifølge Skat:

»Selv om vi ser pengestrømme gennem danske selskaber, så sker den eventuelle skatteunddragelse i f.eks. USA.«

»Hvis vi får en henvendelse, deler vi naturligvis oplysninger med myndighederne der, ligesom de gør med os, når det er den anden vej, og det adskiller os fra de klassiske skattely,« siger Rasmus Andersen.

Hvis der skal være en mere rutinemæssig kontrol af den slags pengestrømme, mener han, at det er en opgave for bankerne, der allerede er forpligtiget til at tjekke for hvidvaskning.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen