Berlingske Business

Sass vil se nærmere på stigende bidragssatser

Sass
Den nye erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil sætte lup på realkreditinstitutionernes bidragssatser, der er steget gennem de senere år. Foto:

De stigende priser hos realkreditinstitutterne vækker bekymring, og derfor vil erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen drøfte sagen med sektoren, der advarer mod indgriben.

Nok må realkreditinstitutterne tjene penge, så de kan polstre sig mod eventuelle tab, men priserne må ikke sættes for meget i vejret.

Det siger den nye erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), efter realkreditinstitutterne igennem et par år generelt har hævet priserne, de såkaldte bidragssatser, kraftigt.

»På den ene side er det vigtigt, at realkreditinstitutterne polstrer sig, så markedet bevarer tilliden til realkreditinstitutterne og realkreditobligationerne. Når et realkreditinstitut er bedre polstret, så kan det give en fordel i form af lavere renter på lån. Det kommer realkreditlåntagerne til gavn,« siger Henrik Sass Larsen og fortsætter:

»På den anden side skal realkreditinstitutterne naturligvis ikke bare uden sagligt belæg sætte bidragssatserne op – det er ikke en blankocheck.«

Ministeren påpeger, at de stigende bidragssatser, der især er sket på de udbredte rentetilpasningslån såsom F1-lånet, har skabt bekymringer flere steder. Derfor vil han nu tage fat i realkreditinstitutterne.

»De stigende bidragssatser er en bekymring, jeg har mødt flere steder. Jeg vil mødes med sektoren og drøfte sagen,« siger han.

»Det er ikke en blankocheck«

Udmeldingen kommer, dagen efter Henrik Sass Larsen i Berlingske Business lagde op til skærpede kapitalkrav til de danske kreditinstitutter. Og det hænger ikke sammen, påpeger Realkreditrådet, der er brancheorganisation i realkreditsektoren.

»Bidragssatserne stiger jo i disse år netop på grund af stigende kapitalkrav, som er en politisk beslutning, og det er voldsomme kapitalkrav. Det er en fordobling af kravet, når vi taler om EU-kravene, og samtidig forhøjer man kvalitetskravene til kapitalen. Det vil sige, at den del af kapitalen, der skal være egenkapital, bliver mellem fire- og femdoblet. Og det er dyrere at få egenkapital end andre former for kapital,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Hvis kapitalkravene øges til realkreditinstitutterne, og de samtidig ikke får lov til at hæve bidragssatserne, vil det ifølge Ane Arnth Jensen få den konsekvens, at der på et tidspunkt ikke er flere realkreditkroner at udlåne.

»For realkreditinstitutterne er der kun et sted at hente den kapital, og det er hos låntagerne. Og hvis ikke man kan gøre det, så er der kun én konsekvens; så må man stoppe udlånet på et eller andet tidspunkt. For hvis realkreditinstitutterne skal have x antal øre i kapital for hver krone, de låner ud, så når man et punkt, hvor der ikke er mere kapital, og der derfor ikke kan lånes mere ud. Det ville være en katastrofe for dansk økonomi,« siger Ane Arnth Jensen.

Ingen kæp i hjulet

Hun påpeger, at dansk realkredit er den billigste finansiering overhovedet, og at sektoren har lånt ekstra 320 mia. kr. ud siden finanskrisen start i efteråret 2008, så det samlede realkreditudlån nu er oppe på 2.500 mia. kr.

»Hvis ikke vi havde haft realkreditsystemet i Danmark, som har kunnet funde sig og sælge obligationer uden problemer hele vejen gennem krisen, så havde Danmark været i en meget sløj forfatning. Derfor er det vigtigt at sikre, at man ikke stikker en kæp i hjulet for, at realkreditinstitutterne kan låne ud til danskerne og virksomhederne,« siger Ane Arnth Jensen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen