Berlingske Business

Sass kæmper for ny bankpakke til landbruget

Samråd om stigende bidragssatser
Foto:

I et hemmeligholdt forhandlingsforløb forsøger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) at presse bankerne til at hjælpe nød­lidende landmænd ud af erhvervet. Landbruget afviser den politiske indblanding.

Landets banker skal tvinges til at få 1.700 kriseramte og forgældede landmænd ud af det pressede erhverv over de næste år. Det er hovedbudskabet i et brev fra Erhvervs- og Vækstministeriet til den absolutte top af den danske banksektor, som for tiden forhandler om at nå frem til enighed om et svar til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Der skulle have været møde onsdag blandt de vigtigste bankdirektører organiseret i Finansrådets bestyrelse om sagen, men det er udskudt til i dag torsdag. Berlingske Business beskriver i dag indholdet i de hemmeligholdte forhandlingsforløb fra flere af hinanden uafhængige kilder.

Hensigten fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er at sikre landbrugserhvervet, arbejdspladser i fødevareindustrien i Udkantsdanmark, eksporten og et mere flydende generationsskifte i et forgældet landbrug. Det kan blive en faktor i en kommende vækstplan, som kan styrke regeringen inden folketingsvalget.

Men erhvervs- og vækstministerens indgriben opfattes som kontroversiel i bankerne, der f.eks. hver skal indberette såkaldte måltal for, hvor mange landmænd de skal have ud af erhvervet. Og i den forbindelse skal bankerne afskrive deres gæld til de pressede landmænd. Ved at få afviklet flest muligt af de forgældede landmænd kan man igen få gang i væksten i landbrugs- og fødevareerhvervet, mener ministeren.

På den måde kan nye landmænd komme til at overtage landbrug med en lavere gæld. Det kan give plads til flere investeringer og styrke erhvervets konkurrenceevne. Alternativt skal bankerne afskrive en landmands eksisterende gæld, hvilket også kan hjælpe ham videre i erhvervet.

Men initiativet fra Sass Larsen bliver bestemt ikke modtaget positivt fra banktoppen, som er bange for at blive løbet over ende af sunde landmænd, som er vrede over, at bankerne eftergiver gæld til usunde landbrug.

Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet er skeptisk over for Henrik Sass Larsens indblanding i bankernes måde at håndtere deres dårlige landbrugskunder på.

»Der lyder sympatisk, men det er svært at pålægge private virksomheder at opgive en fordring. Der vil være landmænd, der har puklet og slidt, mens andre tog hovedet under armen og lånte en formue i nullerne. Skal de så hjælpes, mens andre ikke bliver det? Tilfældighederne vil råde for meget, og det bryder jeg mig ikke om,« siger han.

Lundhedevej 25, Grindsted

Desuden er bankerne bange for, at det øgede pres på landbruget kan føre til, at man kommer ind i en negativ spiral, som midlertidigt sætter priserne på landbrugsjord under pres i nogle områder i Danmark. Og det kan give bankerne flere tab.

Heller ikke i landbrugets top er der opbakning til planen.

»Bankerne og landmænd, der har meget gæld, må finde individuelle løsninger. Og det er der ingen standardmodel for. Vores budskab er, at man ikke skal lade landmændene arbejde i årevis på noget, der er håbløst. Eneste løsning er, at regeringen tager sig sammen og sikrer landbruget nogle ordentlige konkurrence- og rammevilkår, så landbruget totalt set kan tjene flere penge, for så kan man fordøje en stor del af gældsproblemet,« siger gårdejer Martin Merrild, formand for landbrugets brancheorganisation Landbrug & Fødevarer.

Treagervej 10, Vejen, til salg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen