Berlingske Business

S vil kontrollere forsikringsselskabers overvågning af kunder

04BUSoverv-gning1-210020.jpg
I modsætning til politiet skal forsikringsselskaber ikke have en dommerkendelse for at overvåge eller aflytte en person elektronisk. Det vil Socialdemokraterne have lavet om på. Arkivfoto: Jonas Skovbjerg Fogh

Socialdemokraterne vil have større gennemsigtighed og mere kontrol med forsikringsselskabernes overvågnin­g af kunder i sager om mulig forsikringssvindel.

Der er behov for mere gennemsigtighed og kontrol med forsikringsselskaberne, når de efterforsker kunder, der er under mistanke for forsikringssvindel.

Det siger Socialdemokraternes erhvervsordfører, Morten Bødskov, der har indkaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i dag. Partiet vil øge retssikkerheden og forbrugerbeskyttelsen, når forsikringsselskaberne overvåger kunder for at undersøge, om de svindler.

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik

Hvis det står til Socialdemokraterne, skal forsikringsselskaberne forpligtes til at føre et register over sager, hvor de har benyttet sig af overvågning af en borger. Det gælder både overvågning af kundens aktivitet på sociale medier som Facebook, personobservationer og elektronisk overvågning. Dette register skal kontrolleres af Finanstilsynet.

Derudover foreslår partiet, at der etableres et uafhængigt kontroludvalg, der skal godkende de sager, hvor forsikringsselskaberne ønsker at bruge alvorligere former for indgreb i overvågning af borgere. Det gælder blandt andet fysisk og elektronisk person­observation.

Politiet skal have dommerkendelse

Baggrunden for samrådet er Berlingskes artikler om de metoder, som forsikringsselskaberne benytter sig af i efterforskningen af mulig forsikringssvindel, herunder montering af skjult GPS-overvågningsudstyr på kundernes biler. GPS-overvågningen er blevet kritiseret af Finanstilsynet i et udkast til en større rapport om netop forsikringsselskabernes efterforskning ved personskade­sager. Berlingske har også beskrevet sagen om Andreas Hinsching, hvis forsikringsselskab pludselig ændrede mening om hans sygdom, blandt andet efter at de havde fundet nogle Facebook-billeder fra en ferie, som han var på.

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik Venstre klar til at

»Det fokus, der den seneste tid har været på forsikringsselskabernes overvågning af kunder, som er under mistanke for forsikringssvindel, understreger behovet for, at man får fastere rammer om selskabernes anvendelse af de enkelte overvågningsværktøjer,« siger Morten Bødskov.

Han påpeger, at hvis politiet i en sag om en straffelovsovertrædelse skal have lov til at overvåge, aflytte eller elektronisk overvåge en person, skal der en dommerkendelse til.Derimod kan forsikringsselskaberne selv afgøre, hvornår de vil forfølge en sag og anvende lignende indgribende metoder.

»Vi tror helt grundlæggende på, at det er bedst, at vi får skabt nogle fastere rammer. Det gør vi, fordi det vil skabe en større tryghed både for selskaberne og deres renommé og for kunderne. Det er bedst for alle,« siger Morten Bødskov.

Kodeks strammet op

Hos forsikringsselskabernes branche­organisation, Forsikring & Pension (F&P), siger adm. direktør Per Bremer Rasmussen, at branchen efter kritikken fra Finanstilsynet har valgt at revidere branchens kodeks på området.

Hans Kristian Skibby

Kodekset er udarbejdet af branchen selv og beskriver de metoder, som er acceptable at benytte sig af i efterforskningen ved mistanke om forsikringssvindel.

»Finanstilsynet nævner i deres rapport nogle undersøgelsesmetoder, som man af den ene eller den anden grund ikke synes er i orden. Det er metoder, som vi stort set ikke bruger, og som ikke er relevante. Derfor har vi nu revideret vores kodeks, så de pågældende metoder bliver udelukket at bruge,« siger Per Bremer Rasmussen.

I det reviderede kodeks, som F&P udsendte onsdag, er nu tilføjet et afsnit om metoder, som F&P henstiller til, at forsikringsselskaberne ikke benytter sig af.

lars

Det gælder brug af falsk identitet for at opnå venskab med kunden på sociale medier. Det gælder brug af GPS-udstyr, der kan sættes på et køretøj for at spore en persons bevægelser. Det gælder analyse af DNA-materiale fra personer samt undersøgelse af skraldespande og affaldssække.

På den baggrund mener Per Bremer Rasmussen, at der ikke er behov for at indføre yderligere kontrol, som Socialdemokraterne foreslår.

»Hvis der er nogen, der har problemer, efter at vi har fjernet de her metoder fra kodekset, tager vi den diskussion. Vi strammer alt det op, som vi kan, og så kan jeg ikke se behovet for ekstra kontrol,« siger Per Bremer Rasmussen.

Jens christian hansen

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er enig i, at forsikringsselskaberne har pligt til at behandle deres kunder redeligt og loyalt, også når der er mistanke om, at kunderne svindler. Men han mener, at der med de reviderede branchekodeks fra Forsikring & Pension er taget skridt, der sikrer dette.

»Jeg ser ikke noget behov for yderligere lovgivning på området,« skriver han i en mail til Berlingske.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen