Berlingske Business

Roskilde Bank-direktørs forsvarer: Ni ud af ti skandandaleudlån var o.k.,da eksdirektør forlod Roskilde Bank

26BUSValentin-134932.jpg
Tidligere Roskilde Bank-direktør Niels Valentin Hansen fotograferet sidste uge på vej ind til Østre Landsret, der har henlagt retsmøderne til politistationen i Gladsaxe. Foto: Nikolai Linares

Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansens advokat brugte Finansiel Stabilitets egne skarptslebne våben til at forsvare sin klient mod truende milliarderstatning.

Mandag slæbte den 33. ud af 117 dage i retssagen mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank sig af sted med forhenværende bankdirektør Niels Valentin Hansens sindige jyske advokat, Arvid Andersen, ved rattet.

Der er lidet formildende ved den store retssal, som Østre Landsret på grund af pladsmangel har indrettet på politistationen i Gladsaxe. Den myteomspundne Niels Valentin Hansen kan presse og tilhørere kun se på en TV-skærm, og frokosten skal hentes tværs over Buddingevej hos Kvickly, hvor et dusin dyre hovedstadsadvokater må stå i kø efter færdigpakket salat, hvis de da ikke som Niels Valentin Hansen vælger en fransk hotdog.

Arvid Andersen kan eller vil ikke skynde sig trods flere opfordringer og formaninger fra retsformanden, og det var et godt stykke ud på eftermiddagen, at Andersen nåede frem til sit centrale skyts. Advokaten fremdrog de ti tabsgivende udlånsengagementer, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, har udvalgt som de udlån, der skal fælde den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank på grund af lånernes milliardtab.

til Scanpix

De ti udlånsengagementer blev bevilget til folk som de nu fængselsdømte matadorer Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen.

Advokat Christian Alsøe fra Gorrissen Federspiel, som fører sagen for Finansiel Stabilitet, har tidligere karakteriseret blandt andet Gude og Thomsen således: »Det var et fællestræk ved personerne, at de ikke var kvalificerede til at drive virksomhed med ejendomsudvikling.«

Men Niels Valentin Hansen og Arvid Andersen gennemgik tirsdag de ti udlån, herunder også lån til matadorerne Carsten Leveau og Alex Brask Thomsen, og nåede frem frem til, at ni ud af ti udlånskunder havde pæne eller i hvert fald hæderlige kreditratings, da Niels Valentin Hansen forlod Roskilde Bank sommeren 2007.

Arvid Andersens og Niels Valentins forsvarsstrategi blev ganske tydelig denne mandag eftermiddag. Tingene var i orden, da Valentin forlod banken, og det var udefra kommende begivenheder, finanskrisen, der fik værdierne til at »fordampe«, som Valentin udtrykte det.

Johannes

Kun et stort udlån til O2 Holding i regi af Jørgen Flexplan Olsen var problematisk. »Alle de andre var i god balance med ratings på 200 eller 300,« forklarede Niels Valentin Hansen landsrettens tre dommere. De omtalte rating stammer fra et IT-system udviklet af den daværende Bankernes Edb Central (BEC). Niels Valentin erkendte, at O2 havde det dårligt med en rating på 400:

»Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt fra starten,« sagde han og forklarede bankens prolongering af lånet med, at Roskilde Bank på det tidspunkt forsøgte at beskytte sin investering i O2, der allerede var foretaget.

Niels valentin

Skåret ud i pap

Formentlig for at skære forskellen på Roskilde Bank og rigmandsbanken Capi­nordic Bank ud i pap for dommerne brugte Arvid Andersen en del tid på at spørge Niels Valentin til hans relationer til ejendomsmatadorerne, men Valentin havde ikke noget personligt forhold til nogen af dem. »Et par stykker af dem dukkede op til min afskedsreception,« sagde han.

Capinordic Bank var karakteriseret ved, at langt de fleste udlånskunder i banken var en del af stifter og toneangivende bestyrelsesmedlem Lasse Lindblads netværk fra bl.a. Milliardærklubben.

Arvid Andersen har indtil nu brugt to retsdage på at udspørge sin klient og varslede allerede mandag morgen, at han vil fortsætte tirsdag, indtil Finansiel Stabilitets advokater tager Niels Valentin under – formentlig – mindre kærlig behandling. Det statslige oprydningsselskabs tre advokater fra Gorrissen Federspiel gjorde i hvert fald deres bedste for at se bøse og mistænksomme ud under Valentins forklaring.

Roskilde Bank retssag fortsætter

Valentin har under retssagen indtil nu fremstillet sig selv som en omhyggelig og samvittighedsfuld bankdirektør, der tålmodigt svarer på alle spørgsmål om det, der interesserer ham allermest, bankdrift. Også Roskilde Banks lyn-lån uden forudgående orientering af bestyrelsen var der en naturlig forklaring på:

Bygge og anlæg var præget af stor aktivitet og hård konkurrence bankerne imellem, og når først en ejendomsudvikler havde sit projekt på plads, skulle han bruge en bankgaranti i en vis fart. Den fik han ofte i Roskilde Bank i henhold til bankens regler for »presserende udlån«.

»Bestyrelsen fik efterfølgende en grundig orientering, og jeg forespurgte flere gange bestyrelsen, om den ønskede at ændre på sagsgangen, men det gjorde bestyrelsen ikke,« forklarede Niels Valentin. Heller ikke selv om Finanstilsynet to gange spurgte kritisk ind til bankens regler for »presserende udlån«.

niels valentin

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen