Berlingske Business

Rockwool: Skal tilbage på sporet trods råvareudsving

rockwool
Arkivfoto. Efter en blandet afslutning i 2016 med kun moderat organisk vækst skal Rockwool meget gerne tilbage på sporet med sit første kvartalsregnskab for 2017, der bliver præsenteret torsdag morgen. Foto:

Efter en blandet afslutning i 2016 med kun moderat organisk vækst skal Rockwool meget gerne tilbage på sporet med sit første kvartalsregnskab for 2017, der bliver præsenteret torsdag morgen.

Regnskabet ventes da også at vise bedre momentum hos den danske isoleringsvirksomhed, lyder vurderingen fra Janne Vincent Kjær, der er aktieanalytiker hos Jyske Bank, hvor hun blandt andet følger med i Rockwools udvikling.

»Vi skulle selvfølgelig meget gerne se, at den organiske vækst tiltager sammenlignet med den noget skuffende vækst på 0,8 pct., vi så i fjerde kvartal. Og det forventer jeg også helt klart, at vi kommer til at se,« siger Janne Vincent Kjær.

Billede

I første kvartal af 2016 landede den danske producent af stenuld et driftsoverskud (EBIT) på 42,4 mio. euro, mens omsætningen endte på 494,3 mio. euro.

For dette års første tre måneder vil den organiske vækst blandt andet nyde godt af flere handelsdage, som ifølge aktieanalytikeren alene ventes at bidrage med omkring 3 pct.point til væksten.

»Men selv hvis man justerer for det, så burde der også være en underliggende forbedring i væksten sammenlignet med fjerde kvartal. Så det vil jeg selvfølgelig kigge efter, ligesom jeg vil se efter ordlyden omkring Tyskland og Frankrig, og om der er tegn på bedring i de lande,« forklarer Janne Vincent Kjær.

17BUSStudie-171401.jpg

STYRKET RUBEL KAN MODSVARE HØJERE RÅVAREPRISER

Når det gælder indtjeningssiden, ventes marginerne hos Rockwool at blive sat under pres af højere råvareomkostninger - særligt i forhold til kontraktpriserne på koks, som i januar 2017 kostede 40 til 45 pct. mere sammenlignet med et år tidligere.

»Hvis vi kigger isoleret på den stigning, der har været i mange af inputpriserne, kommer det nok til at få en negativ effekt på marginen i første kvartal. Så er der så nogle andre faktorer, der trækker den anden vej - blandt andet har vi set en styrkelse af rublen, som alt andet lige burde trække i den anden retning. Alt i alt tror jeg, at vi kommer til at se en flad til svagt stigende margin i første kvartal.«

»Men selvfølgelig burde særligt de stigende kokspriser få en negativ effekt på marginen - også for helåret. Vi har trods alt set, at kokspriserne er steget pænt sammenlignet med sidste år, så det burde trække ned med omkring 1 pct.point for marginen isoleret set,« vurderer Janne Vincent Kjær.

Billede

KONKURRENT-REGNSKAB TEGNER GODT

Et andet væsentligt forhold bliver, om Rockwool er lykkedes med at gennemføre prisstigninger i første kvartal. I slutningen af april kunne den franske byggematerialekoncern Saint-Gobain, som bevæger sig inden for samme segment som den danske isoleringsvirksomhed, nemlig præsentere et stærkt regnskab for årets første tre måneder, hvor den organiske vækst endte på 7,6 pct.

»Saint-Gobain har været ude og hæve sine priser med 1,6 pct., så noget kunne indikere, at de har haft held med at få gennemført prisstigninger over for kunderne. Det skal man også kigge efter i ordlyden fra Rockwool, selv om de nok bliver noget hårdere ramt af de her stigende kokspriser end Saint-Gobain,« siger Janne Vincent Kjær.

Aktieanalytikeren fra Jyske Bank, der har en »reducer«-anbefaling af Rockwool-aktien, venter en organisk vækst på 7,2 pct. i første kvartal og en overskudsgrad på 8,8 pct. for det danske selskab.

Op til kvartalsregnskabet venter Rockwool for hele 2017 en vækst i omsætningen i lokale valutaer på 2-4 pct. og en overskudsgrad lidt over 10 pct.

For at kunne retfærdiggøre en "køb"-anbefaling mener Janne Vincent Kjær, at der enten skal komme en acceleration i den organiske vækst til mere end 7 pct. årligt eller en stigning i overskudsgraden til minimum 12 pct., hvilket efter hendes mening er vanskeligt på grund af de stigende inputpriser.

Regnskabet fra Rockwool ventes offentliggjort torsdag 18. maj klokken 08.30.

Rockwool

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen