Berlingske Business

Realkreditten straffer svage landmænd

adaw
Hos landets største realkreditudbyder, Nykredit, lægger kreditdirektør Poul Erik Jørgensen ikke skjul på, at man hæver prisen og lader en landbrugskunde betale mere, jo svagere en økonomi han har. Foto:

De svageste landmænd får også lov til at betale mere for at låne i realkreditten. Det er med til at presse dem ud over kanten. Nu er flere prisstigninger på vej.

Når først en landmand er i en begyndende krise, er der en risiko for, at det hurtigt bliver værre. For hos landets største realkreditudbyder, Nykredit, lægger landbrugsdirektør Poul Erik Jørgensen ikke skjul på, at man hæver prisen og lader en landbrugskunde betale mere, jo svagere en økonomi han har.

Det er de såkaldte bidragssatser – et tillægsgebyr, der lægges oven i realkreditrenten for realkredit – som øges. Til sammenligning ligger bidragssatserne fast for privatkunder og er ens for samme lån. Man må altså ikke differentiere, så f.eks. en insolvent kunde betaler mere. Anderledes forholder det sig med lån til landbrug og virksomheder. Her begrunder Poul Erik Jørgensen praksis med, at de dårlige kunder koster Nykredit mere i kapital at have end sunde kunder:

»Vi må gerne lave en differentering, der gør, at en kunde betaler for den vare, som et produkt koster at have. Prisen for kapital er forskellig, hvis det er en kunde med lav belåningsgrad i forhold til en høj. Derfor kan prisen til den enkelte kunde også være forskellig.«

Treagervej 10, Vejen

Risikerer man så ikke, at landmændene ender i en negativ spiral?

»Hvis jeg nu vendte den om og sagde: Dem, der har virkelig god økonomi, bliver de mere konkurrencedygtige ved at have lavere finansieringsomkostninger? Så ja, det er nok tilfældet. Det gælder formentlig overalt. At hvor man er i stand til at få en attraktiv lav indkøbspris på råvarer, bliver man mere konkurrencedygtig. Det gælder også inden for finansiering,« forklarer Poul Erik Jørgensen, som erkender, at man har sat prisen højere op på de mest belånte landbrug. Og der er mere på vej.

»Jeg vil ikke sige noget om vores prisudvikling. Men der er stadigvæk en stigende tendens i markedet.«

08BUSJacob-Valloe-1.jpg

Og priserne på realkreditlån er meget voldsomme, hvis man skal tro på en skrivelse fra Landbo Limfjord, som sætter Nykredit i forbindelse med bidragssatser på op til 2,4 pct. pr. år. Men dem tvivler Poul Erik Jørgensen på:

»Jeg vil ikke udelukke, at der findes priser på det niveau. Jeg ved ikke, hvad andre har gjort. Men du kan godt have nogle, der betaler det dobbelte af andre. Det vil være en sjældenhed, hvis man er oppe på det niveau.«

Ifølge en rapport fra Landbrug og Fødevarers videncenter Seges fra marts 2015, der gennemgår bidragssatserne, betalte landbruget i gennemsnit 0,96 pct. i bidragssats i 2014, en stigning på 0,13 pct. point siden 2012 – en udvikling, der har kostet 300 mio. kr. i ekstra gebyrer for heltidslandmændene på to år. Det er man da heller ikke tilfredse med i Seges.

Bent Andersen

»På trods af de økonomisk vanskelige år for landbruget, har realkreditinstitutternes tab på landbrug i perioden 2007-2013 været yderst begrænsede – under en mia. kr. I samme periode havde realkreditinstitutterne en indtjening fra bidragssatserne på over 8 mia. kr. på heltidsbrug. Alene stigningen i bidragssatserne fra 2012 til 2014 har kostet landbruget over 300 mio. kr. På denne baggrund forekommer bidragssatserne at være kommet op på et uforholdsmæssigt højt niveau i forhold til risikoen,« fremgår det af rapporten.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen