Berlingske Business

Rådgivere af kød og blod skal holde lokalbanker i live

Lokale Pengeinstitutter
Der var torsdag årsmøde i Lokale Pengeinstitutter i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her ses formanden , direktør Claus E. Petersen, Den Jyske Sparekasse, på talerstolen. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Foto:

De lokale banker har fortsat en eksistens­berettigelse, fastslår lokalbankernes brancheformand, efter den danske bankfamilie er blevet næsten halveret siden 2008.

Det er ikke nymodens teknologi, der skal sikre lokalbankernes overlevelse i fremtiden. I stedet består opskriften af god, gammeldags rådgivning til kunderne fra en rådgiver af kød og blod.

Sådan lød det torsdag fra talerstolen, da formand Claus E. Petersen holdt sin tale ved årsmødet i brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter, der er et samarbejde mellem 62 af landets lokale pengeinstitutter.

Landets største bank, Danske Bank, har på det seneste flere gange fremført, hvordan banksektoren bliver nødt til at nytænke alt, såkaldt disrupte sig selv, hvis bankerne skal overleve og ikke blive overhalet af nye og smarte konkurrenter. Men den overbevisning satte Claus E. Petersen spørgsmålstegn ved.

»Tror man på, at kunderne ønsker at tale med en rådgiver af kød og blod, før de træffer vigtige beslutninger om deres økonomi som boligkøb, billån, investering, forsikringer, pension, start af ny virksomhed eller udvidelse af den gamle for den sags skyld. Ja, så har jeg svært ved at se, hvorfor man skal disrupte sin forretningsmodel fuldstændigt og efterlade kunderne i internettets vold,« sagde Claus E. Petersen, der også er direktør i Den Jyske Sparekasse.

LPP

Han fortsatte:

»Men tror man omvendt på, at kunderne i fremtiden vil ønske at klare det hele selv, bare de har en mobiltelefon, en hjemmeside eller en app at trykke ind på og et call-center at ringe til og være nummer ét eller andet i køen, mens de hører de første strofer af et »easy listening«-hit, ja så kan jeg godt se, at man kan tænke sig frem til en helt anden måde at drive pengeinstitut på.«

Ingen robotter på vej

Lokalbankernes formand understregede dog, at også de lokale pengeinstitutter glæder sig over IT-udviklingen og de nye mulig­heder, den giver. Så får de lokale pengeinstitutter nemlig mere tid til det vigtigste; at hjælpe kunderne med mere komplekse forhold som rådgivning om boliglån, pensioner og investering.

»Dermed også sagt, at vi ikke er indstillet på at lade robotterne overtage arbejdet fra vores medarbejdere. Dem har vi i øvrigt samlet set fortsat cirka 8.000 af. De sidder i filialerne i det ganske land og servicerer kunderne hos foreningens 62 medlemmer,« sagde Claus E. Petersen.

Nordea

På årsmødet fremhævede Claus E. Petersen endvidere en ny undersøgelse, der viser, at det især er de lokale pengeinstitutter der sørger for finansiering til de mindre erhvervsdrivende, så de har mulighed for at komme i gang og skabe arbejdspladser.

Bankfamilien halveret

Samtlige pladser i salen var optaget til årsmødet, der blev holdt i Aalborg Kongres & Kultur Center. Men hvis lokalbankdirektører så sig omkring i salen, ville de alligevel kunne konstatere, at mange manglede. Således er bankfamilien siden finanskrisens begyndelse i 2008 nærmest halveret, så der nu blot er 79 pengeinstitutter tilbage i landet, hvor der før var 145. Særligt de mindre pengeinstitutter har måttet lade livet.

Banksektorens vagthund, finanstilsynsdirektør Jesper Berg, erkendte i sin tale på årsmødet, at bankerne har svære vilkår for tiden. Det lave renteniveau presser indtjeningen, og samtidig er lånelysten hos kunderne lav, da der mangler vækst i samfundet. Han understregede dog samtidig, at bankerne ikke skulle lade sig presse for meget af at skulle betale store afkast til ejerne, men i stedet holde flere penge på kistebunden.

Økonomer

For som Jesper Berg advarede; der kommer helt sikkert flere finansielle kriser i fremtiden.

»Jeg tror, at det vigtigste er at være velpolstret, fordi hvis man er velpolstret, så undgår forsamlingen her at blive halveret i størrelse, næste gang vi har en krise,« sagde han.

Jesper Berg påpegede videre, at banksektoren fortsat mangler for alvor at få skabt berettiget tillid fra omverden. Netop manglende tillid har været årsagen til, at 66 danske pengeinstitutter er forsvundet siden krisen begyndte, fremhævede han.

»Alle de kolleger, der er forsvundet, er i høj grad forsvundet, fordi tilliden røg. I har en kæmpe opgave på det område, og det er enormt vigtigt, også for landet som helhed, fordi den finansielle sektor bidrager til samfundets udvikling. På den måde er vi med til at skabe en velfærd, men vi får kun skabt den velfærd, hvis der er den her berettiget tillid. Jeg ser som min og vores fælles mission at få skabt den berettigede tillid,« sagde Jesper Berg.

Karen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen