Berlingske Business

Politisk flertal til Nykredit: Fremlæg al dokumentation for prisforhøjelser

nykredit
Søren Lyster købte ny lejlighed i september 2015. Han optog – på opfordring fra sin bank – et afdragsfrit F5-lån hos Totalkredit. Nu skal han betale 7.400 kroner mere om året, end hvad han var stillet i udsigt. Foto: Søren Bidstrup

Nykredit skal bevise, at det er nødvendigt at hæve bidragssatserne for at polstre sig til kommende kapitalkrav, mener et flertal i Folketinget.

Et flertal på Christiansborg lægger nu pres på Nykredit, efter at realkreditkæmpen har varslet store prisstigninger på boliglån for knap en halv million danskere.

Dermed intensiveres krisen i Nykredit, som i de seneste uger har oplevet et massivt pres fra vrede kunder, hvoraf flere har forladt selskabet i protest.

Utilfredsheden er nået langt ind bag Christiansborgs mure, hvor et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti på det kraftigste opfordrer Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, til at fremlægge al dokumentation for den seneste beslutning om at hæve bidragssatserne for kunderne.

Fremlægger Nykredit og den øvrige realkreditsektor ikke tallene for deres kunder frivilligt, vil partierne på et møde fredag med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) stille krav om, at ministeren sørger for, at det alligevel kommer til at ske.

»Vi vil kræve, at der bliver fremlagt dokumentation for, hvad det øgede bidrag går til. Jeg bryder mig ikke om, at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger, altså at der er et 1:1 forhold mellem ny lovgivning og ny polstring. Det er det, vi vil kræve af Nykredit og hele sektoren nu. Og hvis de ikke selv vil gøre det, må vi bede ministeren om at sætte sig i spidsen for, at vi får den proces sat i gang nu,« siger Morten Bødskov, erhvervsordfører for Socialdemokraterne.

Efter at Nykredit for godt to uger siden i et brev til kunderne varslede en forhøjelse af bidragssatserne, er realkreditselskabet havnet i et sandt stormvejr.

Prisstigningerne indføres ifølge Nykredit, fordi Nykredit skal skaffe mindst ti mia. kroner i ekstra kapital inden 2019. Men den forklaring køber alle kunder tilsyneladende ikke.

mikael h

Hvor er regnestykket?

I de seneste uger har flere, heriblandt Berlingske, forsøgt at få Nykredits ledelse til at fremlægge et detaljeret regnestykke bag det udmeldte kapitalbehov, som angives som årsag til både højere bidragssatser og en kommende børsnotering. Men Nykredit har indtil videre afvist at fremlægge regnestykket. Det sker på trods af, at Økonomisk Ugebrev med hjælp fra eksperter har opstillet et regnestykke, som viser, at Nykredit mere end rigeligt opfylder fremtidige kapitalkrav. Dertil kommer, at Troels Lund Poulsen allerede sidste år fastslog, at Nykredit ved udgangen af 2014 var i hus med de kapitalkrav, der gælder fra 2019.

Totalkrig om boligkunderne: BRFkredit skærer 66 pct. af prisen

På den baggrund undrer det DFs erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, at Nykredit holder kortene tæt til kroppen.

»Man skal lægge regnskab frem, når man går ud til sine kunder og siger, at regningen stiger på et lån, som man måske har haft i mange år. De skal dokumentere fuldt ud det, der skal være begrundelsen for den stigning. Deri indgår også en vurdering af, hvor mange penge de forventer at trække ud af selskabet og give aktionærerne bagved,« siger Hans Kristian Skibby.

Han foreslår, at Finanstilsynet fremover skal blåstemple forhøjelser af bidragssatsen.

Dan Bohmann

Professor ved CBS Jesper Rangvid, der er ekspert i økonomi og den finansielle sektor, vurderer, at det vil være »absolut fornuftigt« med en klarere belysning af forholdet mellem øgede kapitalkrav og bidragsstigninger.

»Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man får belyst realkreditsektorens indspil og dokumentation. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at enten myndighederne eller nogle uafhængige kigger på de tal, der kommer fra sektoren. Men det er overraskende og tankevækkende, at man fra politisk hold beder en privat virksomhed om at fremlægge alle dokumenter i kølvandet på en prisstigning,« siger Jesper Rangvid.

Forbrugerrådet Tænk er svært tilfreds med politikernes krav om dokumentation.

nn

»Vi har netop efterlyst, at man skærper kravene til de begrundelser, der kommer fra realkreditinstitutterne, når de hæver bidragssatserne, så det faktisk bliver prøvet, om der er noget reelt indhold i det,« siger Forbrugerrådets vicedirektør, Vagn Jelsøe.

Ingen dokumentation til kunderne

Nykredits koncernchef Michael Rasmussen oplyser i en mail til Berlingske, at »enhver offentlig myndighed, der ønsker at gennemgå vores tal og begrundelse, skal være velkomne«. Men han ønsker ikke at lægge dokumentationen frem for kunderne.

»Vi har allerede haft besøg i foråret sidste år af Finanstilsynet, der i den forbindelse konkluderede, at vi har brug for ekstra kapital. Tilsynets eksperter konkluderede også, at det i den forbindelse var et problem, at vi ikke er børsnoteret.«

Claus Skovhus

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen