Berlingske Business

PFA-kunder løber en ukendt risiko

ef
Hundredtusinder af PFA-kunder har penge på spil i PFA. Og det kan faktisk være problematisk, mener eksperter. Foto:

Hundredtusinder af PFA-kunder har penge på spil i PFA. Og det kan faktisk være problematisk, mener eksperter.

Tusindvis af kunder i landets største pensionsselskab PFA løber en risiko med sammensætningen af deres pension, som de formentlig ikke er klar over. De er omfattet af den særlige kundekapital, som PFA er det eneste pensionsselskab i landet, der giver sine kunder.

Men systemet giver kunderne en opsigtsvækkende overvægt og dermed risiko på et enkelt selskab – nemlig PFA selv. Og det er en overvægt, der bliver større og større i takt med, at PFA tildeler kundekapital et langt større afkast, end de øvrige pensionsmidler kan opnå på finansmarkedet.

Den enkelte kunde med kundekapital indbetaler selv løbende fem procent af sin pensionsopsparing til sin egen individuelle kundekapital. Men samtidig uddeler PFA et voldsomt overafkast på 20 procent til kundekapital, der betyder, at kundekapitalens andel af den enkelte kundes opsparing vokser.

Og dermed vokser risikoen for den enkelte, hvilket er en situation, der er taget højde for i reglerne for pensionsopsparinger, der forvaltes af den enkelte kunde selv. I de tilfælde må en enkelt investering i et selskab nemlig ikke overstige 20 procent af den samlede opsparing – netop for at begænse risikoen.

Men med kundekapitals vokseværk via den årlige tilskrivning på mellem 12,3 og 29,4 procent over de seneste ti år vokser også kundens risiko, påpeger en række højtstående fagkilder fra pensionssektoren samt privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg.

»Kundekapital har den karakteristik, at den er behæftet med forholdsvis stor risiko i forhold til for eksempel obligationer. Men kundekapital tages ind for sig selv i risikoprofilen. Den behandles efter min mening ikke på den rigtige måde. Det er en selvstændig risiko i folks pensionsopsparing, men de tillægger den ikke den risiko, som de burde,« siger Kim Valentin.

PFA adresserer ganske vist risikoen ved kundekapital nederst i en beskrivelse af kundekapital på sin hjemmeside. Her anføres det, at »kundekapital udgør sammen med egenkapitalen PFAs basiskapital, som skal dække eventuelle tab i PFA.«

Selve kapitalen er delt op i en kollektiv og en individuel kundekapital, hvoraf førstnævnte sammen med PFAs egenkapital tager det første slag, hvis en finanskrise gør indhug i selskabets reserver. Derefter kommer turen til den individuelle lundekapital.

Men i det salgsmateriale, som Berlingske Business har kigget igennem, nævnes risikoen ikke med et ord, selv om kundekapital med en erfaren pensionsmæglers ord svarer til, at »man har en stor del af sin opsparing i en unoteret aktie, som ikke kan sælges«.

Administrerende direktør i pensionsmægleren AON, Søren Lindbo, tvivler også på, at den enkelte kunde er opmærksom på, at kundekapital svarer til en enkelt stor investering i pensionsopsparingen.

»Men det er også et produkt, som det er svært at sammenligne med andre produkter på det kommercielle pensionsmarked,« siger han.

PFA har blot henvist til, at pensionsselskabet er i en meget stærk økonomisk situation som svar på Berlingske Business’ spørgsmål.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen