Berlingske Business

Panik i Island over manglende lån

Panik i Island over manglende lån - 1
Et skilt raser over IMF ved en tidligere demonstration i Reykjavik. Foto:

IMF har udsat udbetalingen af redningspakken, og skabt tvivl om et islandsk statsbankerot.Øens radiostationer afbryder udsendelser og sender direkte fra pressemøde med stats- og finansministeren.

Et oprørt islandsk pressekorps står nu på et pressemøde i Reykjavik og spørger regeringens ledere, om aftalerne med Den Internationale Valutafond (IMF) skal ophæves.

Virakken skyldes, at IMF har udskudt en redegørelse om Islands økonomiske situation i hvert fald til den 6. august. Redegørelsen er en forudsætning for, at lånene fra IMF og de nordiske lande kan komme til udbetaling. Uden pengene truer statsbankerot.

I Island er opfattelsen, at IMFs udsættelse er direkte foranlediget af Storbritannien og Holland, der endnu har et uafklaret spørgsmål med Island omkring ansvaret for 300.000 bankkunder, der havde sat penge i den islandskejede internetbank, Icesave.

"Det vi frygtede"
IMF-mødet skulle have fundet sted mandag, men er nu udskudt på ubestemt tid - dog sker det tidligst den 6. august og formentlig først, når en aftale om Icesave er kommet helt på plads. Sådan tolker erhvervsministeren Gylfi Magnusson det:

"Det er det, vi frygtede. Det står nu klart, at IMF og de nordiske lande ikke vil give den anden del af lånet, før vi er helt færdige med Icesave."

Samtidig står det klart, at det islandske parlament ikke vil godkende aftalen i den nuværende form - det slår finansministeren fast. Dermed er situationen fastlåst, og det kan afgørende skade både landets økonomiske genrejsning og true regeringen, der selv kom til magten for et halvt år siden efter protester væltede den tidligere regering.

Hårdt for økonomien
Lånet på 4,6 mia. dollar er helt afgørende for landet.

"Hvis IMFs redegørelse ikke finder sted på mandag, vil det være meget ubelejligt for Islands økonomiske restrukturering," siger finansminister Steingrimur Sigfusson.

Den spændte situation sår samtidig tvivl om den siddende regerings fortsatte eksistens. Lykkes det ikke for regeringen at lande en aftale om Icesave, kan den blive den anden regering på blot seks måneder, der må gå af i utide.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen