Berlingske Business

Over 100 mia. kr. i rædselstab for britiske Lloyds

Over 100 mia. kr. i rædselstab for britiske Lloyds - 1
Lloyds Banking Group - der ikke må forveksles med forsikringsmarkedet Lloyds, fik i første halvår lånetab der var større end hele egenkapitalen i Danske Bank. Foto:

Mens de fleste banker generelt er kommet med hæderlige halvårsregnskaber, så gik britiske Lloyds Banking Group i dag den modsatte vej, og fortalte om et tocifret milliardtab for første halvår, på grund af nedskrivninger på dårlige lån på ikke mindre end 117 milliarder kr.

For at sætte nedskrivningerne i Lloyds i perspektiv, så var Danske Banks samlede egenkapital ved udgangen af marts på lige knap 100 milliarder kr.

De massive tab skyldes oven i købet hovedsagligt dårlige lån, som Lloyds slet ikke har ydet. Tabene kommer nemlig primært fra HBOS, som Lloyds efter et massivt politisk pres overtog i januar, men som i halvårsregnskabet står for 80 pct. af de voldsomme nedskrivninger.

Bag Edingburgh-baserede HBOS var Bank of Scotland og det store realkreditinstitut Halifax, og ud over det politiske pres fra specielt premierminister Gordon Brown var Lloyds også interesseret, fordi man ved at sluge HBOS ville få enorme muskler på det britiske realkreditmarked.

En sump af tab
Handlen kom på plads 18. september 2008, et par dage efter investeringsbanken Lehman Brothers gik ned. Lehmans krak førte til en hidtil uset finanskrise, som i høj grad ramte i forvejen svækkede HBOS.

I januar i år fortalte Lloyds, at HBOS for 2008 ville få et resultat før skat på minus 10,8 milliarder pund. Men det viser sig nu, at HBOS, og dermed Lloyds, fortsætter med at lide, dels fordi den værste recession i Storbritannien og Nordirland siden 2. verdenskrig generelt presser bankerne, og dels fordi specielt erhvervsudlånet i HBOS ganske enkelt har været uhyre tabsgivende.

Lloyds fortalte dog trods alt, at banken ikke venter at de fremtidige tab bliver lige så høje som de 13,4 milliarder pund man tog i første halvår, og vurderer i øvrigt at den britiske økonomi er ved at blive stabliseret.

Underskud bliver til overskud
Trods de gigantiske nedskrivninger har Lloyds tilsyneladende fået et resultat før skat på plus 6 milliarder pund, hvilket er markant bedre end de 593 mio. pund Lloyds tjente i første halvdel af 2008.

Men det skyldes nu at man regnskabsmæssigt bogfører et plus på ikke mindre end 11,2 milliarder pund for "negativ goodwill" i forbindelse med overtagelsen af HBOS i januar.

Lloyds har dog også lavet et lidt mere logisk "pro forma" regnskab, der viser et underskud på 4 milliarder pund før skat, mod et pro forma overskud i samme periode sidste år på 2,8 milliarder pund.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen