Berlingske Business

Opsigtsvækkende udvikling: Nu slipper stifter af rigmandsbank for fængsel

Topfolk i rigsmandsbank afkræves 400 millioner
Lasse Lindblad, tidligere stifter af Capinordic Bank. Foto:

Østre Landsret har netop afgjort, at stifter og tidligere bestyrelsesmedlem i den krakkede Capinordic Bank, Lasse Lindblad, skal frifindes. I samme sag afgjorde retten også, at tidligere finansdirektør i Lindblads private DKA-koncern, Tom Glæsner Larsen, frifindes.

Fredag kl. 9.30 faldt der dom i sagen mod Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen om skyldnersvig og mandatsvig. Østre Landsret afgjorde, at de begge frifindes.

Sagen tog dermed en overraskende drejning i forhold til byrettens dom om ubetinget fængsel til dem begge. Det var da også to synligt lettede, men også følelsesmæssigt berørte tiltalte, der forlod retten som frifundne. Anders Németh, der var forsvarer for Tom Glæsner Larsen, er ikke overraskende glad for afgørelsen.

»Min klient er naturligvis lykkelig over frifindelsen, men det har, som det snarere er reglen end undtagelsen med Bagmandspolitiet, taget alt for lang tid at få sagen færdiggjort,« sgier Anders Németh.

Retten i Lyngby idømte i april 2016 Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen en dom på ubetinget fængsel i to et halvt år for skyldnersvig i en sag, der udspillede sig efter krakket i rigmandsbanken Capinordic Bank. I fire andre forhold blev de derimod frikendt.

lindblad

Ifølge anklageskriftet fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, lod Lasse Lindblad og Tom Glæsner Larsen selskabet Toldbodgade 10 B ApS udnytte en option til at købe en aktiepost i solcelleselskabet Colexon af Lasse Lindblads selskab DKA Consult for ca. ni mio. kr., selv om aktierne kun var knap fire mio. kr. værd på børsen i maj 2010.

Handlen skete, selv om Capinordic Bank havde 15 mio. kr. til gode i Toldbodgade 10 B. Capinordic Bank havde opsagt lånet allerede i januar 2010, og banken begærede Toldbodgade 10 B ApS konkurs nogle måneder efter. Dermed led Toldbodgade 10 B Aps og selskabets kreditorer ifølge SØIK et formuetab på over fem mio. kr. Og det gav byretten altså politiet ret i.

Landsretten fandt derimod ikke, at anklagemyndigheden havde bevist, at det aftalekompleks, der lå til grund for den udnyttede aktieoption, var udtryk for en forretningsmæssig disposition, der var så usædvanlig eller uforsvarlig, at aktiekøbet var strafbart.

Lasse Lindblad

SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, ankede byrettens frifindelse af de to forretningspartnere for mandatsvig af særlig grov beskaffenhed i et af de fire øvrige forhold fra anklageskriftet. SØIK mente, at der skete mandatsvig i forbindelse med, at Tom Glæsners selskab Toldbodgade 10 B lånte fem mio.kr. til det nystiftede selskab, Kell Development, som Lindblad dominerede.

SØIK hæftede sig ved, at lånet blev ydet, selvom Toldbodgade 10 B skyldte penge i Capinordic Bank.Toldbodgade 10 B's lån til Kell Development blev ydet i september 2009, mens Lasse Lindblad stadig sad i bankens ledelse og på betingelser, der var mere fordelagtige end Capinordic Banks udlån til Tom Glæsner Larsens selskab. Og ifølge SØIK var det eneste formål med lånet at lade Kell Development anvende låneprovenuet til finansiering af flere af Lasse Lindblads forretningspartneres privatforbrug og forretningsmæssige aktiviteter.

Men landsretten fandt det altså ikke bevist, at der ved Toldbodgade 10Bs ydelse af lånet var opstået en sådan tabsrisiko, at de tiltalte havde handlet mod selskabets og dets kreditorers tarv.

30BUSCyberattack-INDIA-1516.jpg

30BUSPix1-Lagkagen-111355.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen