Berlingske Business

Opråb til banker: »I lukker en række sunde landbrug«

landbrug
Bankernes håndtering af kriseramte landbrug er nu så hårdhændet, at en af erhvervets tungeste økonomer advarer imod, at også sunde landbrugs­virksomheder bliver lukket af bankerne. Foto:

Oprydningen i det kriseramte erhverv er så kritisk, at bankerne lukker levedygtige bedrifter, lyder advarslen fra landbrugets videnscenter.

Bankernes håndtering af kriseramte landbrug er nu så hårdhændet, at en af erhvervets tungeste økonomer advarer imod, at også sunde landbrugs­virksomheder bliver lukket af bankerne.

Det sker efter et første halvår, som har ramt banker som Nordea, Den Jyske Sparekasse og Frøs Herreds Sparekasse med nye store tab på det krise­ramte erhverv. En udvikling, som ventes at blive mere synlig, når de øvrige bankers årsregnskaber tikker ind i de kommende uger og måneder.

landbrug

Situationen er blevet stadigt mere kritisk, idet priserne på mælk og svinekød stadig ligger lavt, og der er ikke en bedring i syne. Det fik Landbrugets Finansieringsbank til i Berlingske Business at advare mod, at hver tredje eller 3.500 landmænd er truet på livet. Hidtil har landbruget vurderet, at det var 1.700 landmænd eller ca. 11 pct., som skulle ud af erhvervet. Det skaber en risiko for, at bankerne lukker levedygtige landbrug:

»Jeg finder anledning til at advare penge­institutterne mod at træffe forhastede beslutninger vedrørende de aktuelt kriseramte bedrifter. Det vil være katastrofalt for de enkelte landbrug, for erhvervet, for pengeinstitutterne og for landets økonomi, hvis der træffes beslutninger, der hviler på de aktuelle »unormale« markedsforhold i stedet for en betragtning om, hvorvidt økonomien på bedrifterne er holdbar på længere sigt,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Landbrug og Fødevarers videnscenter, Seges, der selv mener, at 2.200-2.300 landmænd har likviditets­problemer.

20BUSUffe-Bie-landmand-til-.jpg

Situationen bliver ifølge Klaus Kaiser ikke bedre af, at den nye Venstre-regerings miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, nu har bebudet, at den tidligere regerings hjælpepakke til landbruget bliver en realitet. For den gør det mere fordelagtigt for landmændene at rydde op i gælden og herunder lukke landbrug ned.

Den Jyske Sparekasse er en af de større banker, som er hårdest ramt af krisen i landbruget. Alene her har direktør Claus E. Petersen lukket 10-15 landbrugsejendomme første halvår, hvad der koster banken en merregning på 50-60 mio. kr.

I Nordea har man generelt fremgang i hele Norden bortset fra i dansk landbrug, som man har omkring 50-60 mia. kr. på spil i, hvis både bank- og realkreditgæld lægges sammen. Også her har man på det seneste lukket landbrug. Her erkender direktør Peter Lybecker, at der kan være uenighed mellem, hvad landmanden og banken synes er et sundt landbrug:

»Hvis vi med sunde mener effektive landmænd, som driver et godt landbrug og måske har lidt for høj gæld, så vil vi gøre alt for at hjælpe den slags landmænd gennem krisen. Men der kan jo godt være et par eksempler på, hvor vi ikke synes, at det er særligt sundt, men hvor landmanden synes, at det er sundt.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen