Berlingske Business

Opposition kræver vækstpakke

Opposition kræver vækstpakke - 1
Helle Thorning-Smith er ikke fuldt tilfreds med bankpakken. Foto: Andreas Hagemann Bro

Stort set alle partier støtter op om den nye bankpakke, men oppositionen kræver, at den bliver fulgt op af en vækstpakke.

Alle politiske partier, bortset fra Enhedslisten, står bag den Bankpakke II, der blev indgået forlig om i aftes. Oppositionen kræver dog, at den bliver fulgt op af en vækstpakke, der kan sætte gang i samfundsøkonomien igen.

»Bankpakken var nødvendigt for bankerne. Jeg er klart ikke tilfreds med dele af bankpakken, men vi har gjort hvad vi kunne. Jeg tror, at vi har brug for en vækstpakke nu,« sagde den socialdemokratiske leder, Helle Thorning-Smith ved præsentationen af forliget.

Samme holdning har SFs Ole Sohn.

»Nu kan virksomhederne i samfundet låne penge igen, og nu er en vækstpakke helt afgørende,« sagde han.

»Det stormer om ørerne på os«

Regeringen vil ikke på forhånd lægge sig fast på gennemførslen af en vækstpakke, der typisk vil indeholde skattelettelser og øgede offentlige investeringer, men er heller ikke afvisende.

»Vi er i en situation hvor det stormer om ørerne på os, både herhjemme og i Europa. Derfor er det vigtigt, at bankerne ikke har en hårdere udlånspolitik end det, der er nødvendigt og naturligt i den økonomiske situation, vi står i. Men ved siden af det er der hele den realøkonomiske diskussion. Der er kun et par uger til, at vi får skattekommissionens rapport, og så vil vi sikkert hurtigt få nogle diskussioner om det,« siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Staten har pengene

Pengene til Bankpakke II, som ifølge regeringen vil koste op til 100 milliarder kr. i udlån til bankerne og realkreditinstitutterne, har staten allerede. Alene på en helt ny 30-årig statsobligation har staten fået et provenu på 87,6 milliarder kr. Statens indtægter vil dog blive negativt påvirket af bankernes skattebetalinger, der vil falde massivt for skatteåret 2008 og fremadrettet alt andet lige vil blive lavere, fordi bankerne vil kunne trække renteudgifter på op til 10 milliarder kr. for de nye statslån fra på skatteopgørelsen.

I forbindelse med den nye bankpakke er der politisk ikke stillet krav om, at bankerne bruger den nye kapitalindsprøjtning til at øge deres udlån, men bankerne skal hvert halve år offentliggøre en redegørelse for udviklingen i udlånet og for udlånspolitikken.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen