Berlingske Business

Opgør om demokrati i Nykredit spøger igen

Nykredit sælger hovedsæde
ARKIVFOTO 2014 af Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge i København- - Se RB 9/11 2016 14.02. Efter næsten et års søgen på markedet er det lykkedes for Nykredit at sælge hovedsædet og krystallen - de to markante bygninger på Kalvebod Brygge i København. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016) Foto:

Ifølge en kritiker vil ledelsen bløde op for vedtægterne i ejerforeningen bag finanskæmpen for at sikre, at dens egne forslag lettere kan vedtages.

En ny magtkamp er under opsejling i ejerforeningen bag Nykredit, hvor ledelsen beskyldes for at ville sætte kritikerne ud af spillet, skriver Finans.

Det skyldes, at ledelsen vil ændre på de demokratiske spilleregler i Forenet Kredit, der ejer 90 pct. af Nykredit. På det næste repræsentantskabsmøde ønsker ledelsen at ændre vedtægterne, så det i fremtiden kun kræver opbakning fra to tredjedele af de fremmødte medlemmer - mod tre fjerdedele i dag - at ændre dem. Dermed bliver det sværere for et kritisk mindretal at blokere for ledelsens forslag.

04BUSEik-Bank-133639.jpg

»Det er vigtigt, at repræsentantskabet på demokratisk vis kan træffe beslutninger og gennemføre forandringer og tilpasninger, som er nødvendige for at kunne varetage rollen som hovedaktionær for Nykredit. Ændringerne vil betyde, at alle forslag – ligegyldigt hvem der fremsætter dem – bliver lettere at vedtage for repræsentantskabet,« skriver formand Nina Smith, der ikke ønsker at stille op til interview, i en e-mail til Finans.

Samtidig ønsker ledelsen, at det skal være muligt at afgive fuldmagt til møderne, så medlemmer kan stemme uden at møde op.

»Vi ønsker den højest mulige stemmedeltagelse på repræsentantskabsmøderne, og man skal ikke fratages sin stemmeret på grund af sygdom,« skriver Nina Smith.

Også det vil gøre det sværere for et mindretal at blokere forslag, og en af formandens kritikere mener, at det er den reelle årsag til ledelsens ønske om ændringerne.

»Jeg tror, at det handler om, at ledelsen er bange for ikke at kunne få sine ting igennem,« siger repræsentantskabsmedlem Bo Grønvall Christensen, der er et af de 10 medlemmer, der er valgt ind fra den nu nedlagte oprørsgruppe Consum.

Nykredit Stor utilfredshed blandt Nykredits bankkunder

Han peger på, at der altid er medlemmer, der ikke møder op, mens andre går, inden møderne er færdige. Derfor er det langtfra alle 104 repræsentantskabsmedlemmer, der stemmer. Det gør det nemmere for de 10 kritikere fra Consum at blokere forslag. I hvert fald så længe det kræver et flertal på tre fjerdedele at stemme ting igennem.

»Da foreningen tidligere i år skiftede navn, var det blot to stemmer, der afgjorde, at forslaget gik igennem. Jeg tror, at ledelsen er bange for børsnoteringen, som den har lovet skal til afstemning igen og vedtages med et kvalificeret flertal,« siger Bo Grønvall Christensen til Finans.

Nina Smith afviser, at ændringerne får nogen betydning for den kommende afstemning om børsnoteringen, for den kræver ingen vedtægtsændring og dermed blot et simpelt flertal - altså mindst 50 pct. opbakning - at få igennem, påpeger hun.

Ifølge hende er det i foreninger, der har ansvaret for store virksomheder, normalt, at to tredjedele af medlemmerne udgør et kvalificeret flertal.

»Det giver en lidt mere fleksibel forening, der kan agere lidt hurtigere, hvis det er påkrævet. Beslutninger om ændringer af foreningens formål eller foreningens opløsning vil stadig kræve tre fjerdedele,« skriver Nina Smith.

Bo Grønvall Christensen mener, at vedtægterne ikke skal ændres.

»Et krav om et flertal på tre fjerdedele er en beskyttelse af vores vedtægter. Det er meningen, at det skal være svært at ændre dem. Går man ned på to tredjedele, kan obligationsejerne og erhvervskunderne i repræsentantskabet blive enige om forhold uden om boligejernes repræsentanter. Der har nok været en god grund til, at vores stiftelsesfædre besluttede sig for tre fjerdedele,« siger han.

Jyske Bank

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen